Ketsjup-effekten
Nøler du med å skifte fra speilrefleks til speilløst system , får du snart dårlig tid . I hvert fall hvis du trenger å selge for å finansiere nytt system . For nå er det bare speilløst som gjelder , også for Canon- og Nikon-brukere .
Et tydelig tegn på dette , er at vi stadig får nye lister over objektiver som går ut av produksjon . Fra Canon , Nikon , Sigma og Tamron . Vel å merke speilrefleksobjektiver . Forklaringen er enkel : etterspørselen svikter . Og det går ganske fort .
Det har selvsagt ingen hensikt å produsere objektiver som ikke blir solgt . I dag er det ikke lenger slik at det produseres store mengder produkter for lager . En stor lagerbeholdning er et tapssluk , produksjonskapasiteten forbeholdes nye produkter . Og nå er det kameraer og objektiver for speilløse systemer som etterspørres . Det ser ut som skiftet mellom de gamle systemene og de nye speilløse har passert et kritisk punkt .
Det er 4 år siden Canon og Nikon lanserte sine speilløse fullformatsystemer . Sony startet 5 år tidligere . Fujifilm , Olympus / OM System og Panasonic enda tidligere , og for fire år siden lanserte dessuten Leica , Panasonic og Sigma sitt felles speilløse fullformatsystem .
Skriften på veggen er tydelig . Med unntak av Pentax er det snart tre år siden det forrige speilreflekskameraet ble lansert . I samme tidsrom er det lansert omtrent 50 speilløse kameraer . Og pandemien har ikke akkurat skyndet på produsentene .
Det blir litt som overgangen fra bensin- og dieselbilder til elbiler . Etter en forsiktig start , kom skiftet som en tsunami . Eller som en ketsjup-effekt . Men som med bilparken er det fortsatt et stort antall ‘ gamle ’ speilrefleksprodukter igjen i de tusen hjem og fotobagger . Og disse vil jo være like gode så lenge de holdes vedlike .
Samtidig øker interessen for film og fotokjemi . Også der kommer det forsiktig nye produkter . Først filmer , men også kameraer – i første omgang engangskameraer og billige kameraer . Som bruker film . Dessuten er instant-kameraer fortsatt populære .
En dag vil vi nok se at det selges færre digitale speilreflekskameraer enn analoge kameraer . Det er kanskje ikke så lenge til .
( Forsidebildet : © javarman / Adobe Stock )
Foto : Ron Moes
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Henrik S Tangen
Skribent og fotograf med test av fotoutstyr , video og tilbehør på programmet . Henrik foretrekker sorthvitt til sine personlige prosjekter , og jobber til daglig hos Foto . no i Oslo , der han bl . a . jobber med kundestøtte .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf og markedsfører på digitale-
og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ).
HØSTUTGAVE Nr . 6 - 2022
4