Fotomag 6/2022 | Page 21

Super-zoomer er optisk svake
Four Thirds-formatet gir bedre dybdeskarphet
MYTER

5 . 6 .

Super-zoomer er optisk svake

Delvis sant , men overdrives ofte .
Alle optiske konstruksjoner innebærer kompromisser . Super-zoomer , altså zoomer med stort brennviddeområde , er ikke unntak . Du får et stort zoomområde , kanskje helt fra vidvinkel til kraftig tele , men må også ofre noe .
Disse zoomene har ofte begrenset lysstyrke , ellers ville de vært for tunge . De er ofte bygget med lette materialet , også for å unngå høy vekt . Dessuten er den nær umulig å konstruere en zoom som gjengir motivene like bra over hele bildeflaten og i hele zoomområdet . Men moderne optiske konstruksjoner er forbausende bra , også med kraftige zoomer . Særlig til mindre formater .

Four Thirds-formatet gir bedre dybdeskarphet

En myte . Dybdeskarpheten er uavhengig av opptaksformat .
Four Thirds-formatet er lineært ca . halvparten av ‘ fullformat ’, dvs . ca . 17,3 x 13mm mot 36 x 24mm . Et 50mm-objektiv , som regnes som normalobjektiv til fullformat , har samme bildevinkel på Four Thirds-format som en 100mm på fullformat , altså et teleobjektiv .
Men dybdeskarpheten til en 50mm blir den samme uavhengig av format , når alt annet er likt . Det er faktisk brennvidde , motivavstand og blender som definerer dybdeskarphet , uansett opptaksformat . Men ofte forstørrer vi bilder fra små formater mer . Dermed kan det virke som om dybdeskarpheten blir ‘ bedre ’ ( dvs . mindre ). I noen tilfeller er det ønskelig , i andre ikke så ønskelig .
HØSTUTGAVE Nr . 6 - 2022
21