Fotomag 5/2022 | Page 6

Avblås formatkrigen

Helt siden de første digitale speilreflekskameraene kom , har vi hatt et skille mellom ulike formater . Til tider har diskusjonene om disse skillene antatt religiøse former . Nå er det på tide å avblåse formatkrigen .
I sommer har vi i Fotomag testet de to hittil mest avanserte APS- C- eller halvformatkameraene , Canon EOS R7 og Fujifilm X-H2S . Disse har en ytelse på autofokus , skuddtakt og bildeegenskaper som plasserer dem i kategori med de beste fullformatkameraene i sin klasse . Og da snakker vi ikke primært prisklasse , for begge gir vesentlig mer enn fullformatkameraer i samme prisleie .
Tidligere har vi også testet de to fremste MicroFourThirds-kameraene i handelen , Olympus OM-1 og Panasonic Lumix GH6 , og blitt tilsvarende begeistret .
Det er to grunner til at forskjellen mellom formatene begynner å bli absurd : 1 ) prosessorkraften har ført til enorme fremskritt for dagens kameraer , og 2 ) de stablede (‘ stacked ’) CMOS-brikkene har ført speilløse kameraer lengre enn speilrefleksene noensinne kunne komme . Det siste gjelder for Fujifilm X-H2S , Olympus OM-1 , Canon EOS R3 , Nikon Z 9 og Sony-kameraene A1 , A9II og A9 .
Disse har blant annet til felles at de er nær global lukker ( tiden det tar å tømme bildebrikken for data er nesten ikke merkbar ), og dermed får du en elektronisk søker uten blackout , du kan bruke blitz med elektronisk lukker og slipper rullende lukker-syndromet .
Flere andre raske kameraer er ikke langt unna . Både Canon EOS R5 , R6 og R7 , Fujifilm X-T4 , Panasonic Lumix GH6 og Sony A7S III med 12 megapiksler har videoegenskaper og / eller ytelse som ikke ligger langt tilbake for de aller beste .
Dessuten er oppløsningen og den tekniske bilde- og videokvaliteten med få unntak allerede så høy , at det er ytterst sjelden det er kameraet som er begrensningen . Selv 12 Mp holder til det meste når bildefilene er bra nok . På mange måter er vi kommet dit at oppmerksomheten om bildeformater ( og megapiksler ) er meningsløst – det er helt andre kvaliteter vi bør være oppmerksomme på når vi velger kamera . Ikke minst optikken og ergonomien .
Det kameraet du har med deg , er dessuten alltid det beste .
( Forsidebildet : © EISA )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
Foto : Ron Moes
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Henrik S Tangen
Skribent og fotograf med test av fotoutstyr , video og tilbehør på programmet . Henrik foretrekker sorthvitt til sine personlige prosjekter , og jobber til daglig hos Foto . no i Oslo , der han bl . a . jobber med kundestøtte .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). AUGUST Nr . 5 - 2022
6