PORTRETTET • ANNA JOHANSSON
Baba Mana er en av Anna Johanssons bekjente i Varanasi . Her finnes asketer som knapt bruker klær , men hverdagslivet på gaten har mangfoldige historier , enten det er hos frisøren eller bak avisen . ( Foto : Anna Johansson ).
tok det bildet . Men vi hadde ikke noe felles språk , så kommunikasjonen var ikke-verbal .
Anna har universitetsutdannelse i engelsk litteratur og lingvistikk , men selv om engelsk er et offisielt sidespråk i India , er det ikke alle som snakker det .
Fra hun forlot det trygge livet med fast jobb , reiste hun i mange land . Hun jobbet i England , Østerrike , Israel , Island , USA , Japan , Australia og New Zealand .
– Jeg har reist rundt , så tar pengene slutt , drar hjem og tjener penger , og så ute på en ny reise osv .
På Cuba traff hun en kvinne , de kunne heller ikke snakke samme språk .
– Kvinnen hadde konstant hodepine , og det var vanskelig å få tak i smertestillende tabletter , så jeg ga henne mine . Hun slet og gikk rundt med en bag med klesklyper og klessnorer , som hun solgte og prøvde å leve av . En annen kvinne inviterte meg inn , og fortalte at hun sov med en strømpe på hodet for å motvirke hårtap , som jeg selv var plaget av . I kjøkkenet solgte hun kaffe fra en termos . Vi kom nær , og hun lot meg fotografere henne .
For Anna er formålet med å fotografere å komme i kontakt med mennesker , møte med mennesker , som hun kanskje ikke kan kommunisere med ved hjelp av ord .
– Det var Baba Mana som fant meg . Jeg var blitt venn med Rajesh , en barberer på en av Varanasis ghats ( trapper som leder ned til den hellige elven Ganges ) og drakk te med ham da Baba Mana dukket opp .
Baba Mana var på alder med Anna , kommer fra delstaten Bihar og er Naga Baba , en hellig hinduisk omstreifende mann kledd i aske . Han er asket , og alt han eier får plass i en plastpose .
– Han er litt høy , de røyker litt marihuana disse mennene , og han prater en hel del . Han kan ikke så mye engelsk , men han kan litt .
– Så spør jeg :
SOMMERNUMMER Nr . 4 - 2022
50