Vlogging er for alle
« Videoblogging » eller vlogging har ufortjent fått et stempel som en uttrykksform mest for unge influensere. Men det er slett ikke bare moteriktig ungdom som deler opplevelser i form av videoer på sosiale medier.
Innholdsskapere i alle aldre og i alle deler av samfunnet uttrykker seg med levende bilder som de deler på nett. Det brukes både av private, skoleelever, næringsdrivende og av profesjonelle. Og selv om mobilen er et viktig verktøy, er det stadig flere som benytter‘ ordentlige‘ kameraer til vlogging.
I denne utgaven av Fotomag har vi testet tre kompakte systemkameraer som har det til felles at de markedsføres til videobruk og vlogging, selv om de fint kan benyttes til stillbilder. Kameraene fra Canon, Fujifilm og Sony signaliserer også en stadig satsning på APS-C-formatet. De
”
Stadig flere bruker‘ ordentlige‘ kameraer til vlogging. kombinerer kompakt format med systemkameraets fleksibilitet, og interessante videoegenskaper.
De har også det til felles at de mangler tradisjonell søker. Produsentene antar tydeligvis at de som er publikum for disse produktene, ikke‘ trenger‘ søker, eller de er vant til å bruke mobilen, derfor er ikke egen søker etterspurt. Vi er ikke like sikre på det.
Enda en ting de har til felles, er at de er forberedt for og / eller kommer med objektiver som tilbyr motorzoom, dvs. at du kan zoome elektronisk, som på et konvensjonelt videokamera. De er alle laget spesielt for innholdsskapere med levende bilder som hovedmedium, enten det er for personlige uttrykksbehov eller for å fortelle om noe man har på hjertet, betalt eller ikke.
Med utbredelsen av mobilkameraer, og ikke minst en stadig bedre infrastruktur for å dele stillbilder og video via nettsider og sosiale medier, er teknologien tilgjengelig for de fleste. Vi ser også at kunnskapen om levende medier også er blitt mer utbredt.
Vi i Fotomag synes alle visuelt kreative fortjener de beste verktøyene lommeboken tillater, derfor tester vi mange typer produkter, med tanke på både video og stillbilder. God lesning.
( Forsidebildet: Bjørn Joachimsen med Kodak Gold 200)
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse, forlag, fotografi, reklame og teknologivirksomheter. Har utgitt boken « Se med kamera ».
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad. Fotolærer på Glemmen videregående skole, og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift.
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner, med Bergen og Seattle som baser. Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer.
Tom R Mehlum
Video- / fotograf, teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier. Partner hos Exciter AS( Fotomags utgiver).
MAI Nr. 3- 2025
2