Fotomag 3/2024 | Page 6

Autentiske bilder ?

Det er snart fem år siden Adobe lanserte et initiativ for en teknologi som standardiserer digital kontroll av autentiske bilder , Content Authenticity Initiative . Siden da har AI / kunstig intelligens rykket stadig mer inn i fotografenes verden . Kan teknologien redde oss fra å lyve med bilder ? Det korte svaret er nei . Initiativet , som nå har fått følge av viktige bransjeaktører som Canon , Nikon , Sony og Leica , er selvsagt prisverdig . Men det er viktig å forstå hva hensikten med dette samarbeidet er , og hva det ikke fører til .
Initiativet , når det blir gjennomført med tilpassede rutiner , kameraer og redigeringsprogramvare , verifiserer ikke annet enn at et digitalt bilde er tatt av et reelt motiv med et kamera og deretter

Teknologien kan hjelpe oss til å vite om et bilde er et ekte fotografi , men ikke at det er sant . ikke manipulert med .
Vel og bra , men det løser bare ett hovedproblem : bilder som påstås å være fotografier , men som er laget med kunstig intelligens .
Fotografer kan fremdeles arrangere bilder , utgi fotografier for å forestille noe annet enn hva som faktisk skjedde når bildet ble tatt , og all mulig annen manipulering før og mens bildet blir tatt . Med andre ord : teknologien kan hjelpe oss til å vite at et bilde er et ekte fotografi , men ikke at det er sant .
Da VGs fotojournalist Harald Henden mottok Fritt Ord-prisen 7 . mai , sa han i sin takketale at troverdighet er journalistens viktigste kapital . Og la til at i en tid med fake news , propaganda , manipulering og kunstig intelligens , er det eneste vi kan stole på den enkelte fotograf . Fotografens troverdighet er nøkkelen , og den må hver enkelt av oss hegne om . Troverdighet tar tid å bygge opp , men kan raseres på et øyeblikk med ett lite feiltrinn .
Derfor er vår oppfordring : ta gjerne i bruk teknologi som autentiserer bilder og annet innhold , men vær klar over at nytteverdien begrenser seg til å luke ut AI-bilder og digital manipulering . Falske ‘ dokumentarer ’, propaganda og fotografer som arrangerer og bløffer , må vi fremdeles vokte oss for .
( Forsidebildet : Ruslans / Adobe Stock )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , forlag , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner , med Bergen og Seattle som baser . Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf , teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). MAI Nr . 3 - 2024
6