Fotomag 3/2022 | Page 68

GUIDE | BILDESERIEN
Dette er den i teksten omtalte fotoreportasjen om dykkerne i Malawisjøen som fanger « akvariefisker » for et veldig spesielt marked av akvarieentusiaster . Dette er en klassisk bildereportasje .
redigeringen er det bedre å kunne velge bort bilder enn å måtte behøve gå tilbake for å fotografere på nytt – eller enda verre , leve med et åpningsbilde som ikke er bra nok .
Variasjon , variasjon , variasjon ... Utover åpningsbildet , vil du forsøke å fange bilder som viser lokaliteten ,

enhver handling eller forflytning , samt portretter og detaljer som forklarer viktige elementer i historien :

Bilder det kan for eksempel være nærbilder av hender , planter , mat , skilt eller deler av en bygning . Bilder av detaljer er i karakter motsatsen til oversiktsbildene , men ofte like viktig . En hånd som er formet av hardt kroppsarbeid , vil kunne være en sentral del av fortellingen . Et slikt bilde kan si like mye som et fotografi av personens ansikt . Dette er bilder som hjelper betrakteren å komme
av detaljer er i karakter motsatsen til oversiktsbildene , men ofte like viktig .
nært innpå emnet – og det gjør at bildeserien blir mangefasettert og levende . Naturligvis vil bildene i serien være avhengig av historien som blir fortalt . Noen bildeserier vil for eksempel kreve mange bilder av mennesker , mens andre ikke har noen i det hele tatt .
Det er i det hele tatt viktig å skape variasjon i bildene som du fotograferer . Du må ikke bare se etter forskjellige motiver som kan gi mer bredde til serien , men også skildre motivene på forskjellige måter . Det kan være å variere avstanden , det kan være å fotografere under ulike lysforhold og altså sørge for en blanding av oversiktsbilder , halvdistansebilder , nærbilder og bilder av detaljer . Oftest er halvdistansebildene , for eksempel der du fanger mennesker fra midjen og opp , de letteste å fotografere . Men vær obs på at de ikke får dominere . En historie
MAI Nr . 3 - 2022
68