Fotomag 3/2022 | Page 52

TEMA : MICRO FOUR THIRDS

( MICRO ) FOUR THIRDS

Benevnelsen Four Thirds henspiller på to ting : sideforholdet i bildeformatet , som er 4:3 , men også en kryptisk ‘ fire tredels type ’ -betegnelse som stammer fra den gangen bildebrikker ble målt som en funksjon av analoge video-rør i TV-kameraer fra 1950-tallet (!).
Olympus E-1 fra 2003 , det første speilreflekskameraet bygget på FourThirds-standarden .
Panasonic Lumix L1 fra 2006 var Panasonics første speilrefleks med 4 / 3-fatning . Kameraet fikk også en « toegget tvillingvariant » med Leica Digilux 3 ( nedenfor ).

I

motsetning til hva noen tror , er det ikke samsvar mellom 4 / 3 og bildeformatets fysiske mål . En FourThirds-bildebrikke , eller 4:3 , måler 17,3 x 13 mm , eller diagonalt 21,6 mm , en snau tomme . Det er ganske nøyaktig halvparten av en småbildefilmrute , der diagonalen er 43 mm og sideforholdet 36 x 24 mm .
FourThirds-standarden startet som et samarbeid mellom Olympus og Kodak i 2001 , der de to produsentene dannet en åpen standard for speilreflekskameraer og optikk , der kameraer og optikk skulle kunne bruke som hverandre uavhengig av fabrikat .
Det første kameraet var Olympus E-1 som kom i 2003 . Det var et ambisiøst kamera med en etter dagens krav puslete bildebrikke , en CCD-brikke på ca . 4,7 megapiksler .
Ideen bak 4 / 3-standarden var å bygge et digitalt kamerasystem fra grunnen , der forholdet mellom bildebrikkens format og optikken var bedre optimalisert for digitalfoto enn daværende speilreflekskameraer basert på standarder fra film . Digitale speilreflekskameraer med 24 x 36 mm format fungerte dårligere enn film med gammel optikk , siden lysbrytningen fra et objektiv mot en bildebrikke har andre begrensninger enn for film . Dessuten var store bildebrikker både dyre og teknisk vanskelig å lage .
Panasonic kom etter med et par FourThirds speilrefleksmodeller og noen få objektiver , men standarden fikk liten utbredelse ellers . Som det optikk-sentrerte selskapet Olympus er ( var ) satset de heftig på avanserte objektiver . Vi var flere som savnet bedre kameraer til disse objektivene .
Olympus holdt lengre på speilrefleksteknologien enn Panasonic , og lanserte både E-3 ( 2007 ) og E-5 ( 2010 ). Men allerede i 2008 kom Panasonic med det første speilløse Micro Four Thirds-kameraet ( MFT ), og flere fulgte i rask rekkefølge . Med samme brikkestørrelse , den 17,3 x 13 mm FourThirds-brikken , la Panasonic sammen med Olympus grunnlaget for dagens MFT-standard . Det var speilløse kameraer som hele tiden var målet , og med bedre elektro-
I 2008 lanserte Panasonic Lumix G1 , det første speilløse kameraet med Four Thirds-bildebrikke . En helt ny standard , den speilløse Micro Four Thirds .
MAI Nr . 3 - 2022
52