TESTER
Olympus OM-1 : proffklassens minste
Det kompakte alternativet
Olympus overlater til ‘ de tre store ’ å kjempe om pressefotografer , sportsfotografer og fotobyråer – « fotografenes Formel 1 ». I stedet staker OM System ( som er eierselskapets nye merkevare ) ut sin egen nisje , skal vi si « fotografenes natur- og motorcross-klasse »?
Av Toralf Sandåker
Olympus er blitt til OM System , og hva er da mer naturlig enn at den nye toppmodellen heter OM-1 , det samme som det legendariske Olympus OM-1 fra 1972 , det første ( analoge ) speilreflekskameraet i OM-serien ?
Vi tror mange vil sette pris på en enklere modellbetegnelse enn « OM-D E-M1 Mark III », som forgjengeren heter . Men selv om navnet er nytt , og kameraet er nytt fra innerst til ytterst , kommer Olympus-brukere til å kjenne igjen . Dessuten pryder navnet « Olympus » fortsatt fronten på kameraet , om noen skulle være i tvil .
Kamerahuset er som forventet ekstremt godt værbeskyttet , og bygget i magnesiumlegering med pakninger som beskytter mot støv og sprut etter IP53-standarden . Som tilbehør fås HLD-10 batterigrepet , som gir samme værbeskyttelse . Selve kameraet er ikke stort større enn
OM-D E-M1 Mk III , og veier bare noen gram mer , så likheten i design og ergonomi kan forlede noen hver til å overse alt det som er nytt . Ergonomisk har kameraet blitt forbedret i små steg , grepet er enda bedre , og knapper og ratt er plassert der fingrene venter å finne dem . Men vi skulle ønske Olym-
MAI Nr . 3 - 2022
24