tester 24
Olympus leverer skarpe 4K video-filmer og en bildestabilisator som nesten klarer det umulige.
Pen kompaktkameraer og markedsføres som livsstilskameraer, og OM-D-serien, som hinter til de legendariske OM speilreflekskameraene, og minner om disse i design.
Høsten for to år siden kom det som hittil har vært toppmodellen, OM-D E-M1, med høy ytelse, solid konstruksjon og en oppsiktsvekkende bildestabilisator. Siste skudd på stammen, OM-D E-M1 Mark II, er ikke så forskjellig i utseende, men teknisk er kameraet et imponerende stykke banebrytende ingeniørkunst.
Det handler først og fremst om ytelse, men også mye mer. For nå er Olympus for alvor på hugget og vil inn på proffenes marked. Budskapet er enkelt: et profesjonelt system som er lett å ta med seg, med bedre ytelse enn konkurrentene, som tåler mer, også støv og fuktighet, og som leverer under alle forhold – både stillbilder og film.
I hånden Olympus OM-D E-M1 Mark II er omtrent på størrelse med Fujifilm X-T2, og veier litt under 600 g med batteri. Batteriet er nytt og betydelig kraftigere, og skal nå klare 440 bilder på en ladning. Det er i tråd med mange mindre speilreflekskameraer. Den nye laderen er dessuten dobbelt så rask.
Grepet er blitt merkbart større for å gi plass til batteriet, og generelt ligger kameraet bedre i hånden.
Søkeren er like stor og oppløsningen den samme, men oppdateringen har blitt raskere, for å holde tritt med ytelsen i kameraet ellers. Skjermen er nå vridbar og fullt fleksibel, en klar fordel ved videoopptak, men felt ut kommer den i veien for kontaktene for mikrofon, øretelefoner og HDMI.
På høyre side har‘ Mark II’ fått to kortplasser, men bare det ene sporet klarer de raskeste UHS-II-kortene.
Under det slide skallet har kameraet nå fått en ny 20 Mp CMOS-brikke med spesiell rask utlesning av data. EM-1 Mark II leverer opp til 18 – atten – bilder i sekundet med kontinuerlig fokus, og hele seksti bilder i sekundet med fokus og lysmåling låst. Da
Nr. 3 – 2016