tema: farger 21
kan lastes ned. Hvis du virkelig vil få det optimale ut av skriveren, kan du med måleverktøy og egnet programvare lage egne skriverprofiler. Mange gjør det, men det er ganske kostbart og tidkrevende og krever kunnskap. Egenproduserte profiler er heller ikke alltid synlig mer korrekte enn profiler fra skriver- og papirprodusenter.
Denne mannen, Henry Wilhelm, har i mange år simulert holdbarhet på fotografier, og er anerkjent som en stor autoritet. Han publiserer resultater gratis på sin hjemmeside, Wilhelm Imaging Research.
Slik får du fargene til å vare Skal du være mest mulig trygg på at ettertiden får se bildene slik de var, bør du oppbevare dem i luft og fuktighetstette beholdere dypt i et fjell, uten lys, og med permanent minus 20 grader C og 35 % luftfuktighet.
Det er slik det store arkivet til Corbis Bettmann oppbevarer bildene, de skal kunne vare 500 ganger lengre enn i vanlige arkiver.
Vi dødelige gjør det nok enklere, men det vi bør vite er at luft er bildenes verste fiende, og lys den nest verste- Når vi ser bort fra menneskelige feil. Bilder i album får lite luft og lys, og holder derfor mye lenger enn bilder i skoesker, skuffer og skap. Papiret bør være fritt for syre, som bryter ned fargene. Vi bør også unngå plast og andre substanser som avgir skadelige gasser.
Har du ikke bildene i album, kan du henge dem på vegg innrammet i glass og forseglet mot luft. Unngå at sollys treffer bildene, så har du med en pigmentskriver og godt papir en varighet på 100 år og mer.
Nr. 3 – 2016