Fotomag 2/2025 | Page 2

Dokumentarfotografi

Uroen rundt oss i verden er påtrengende, og øker. Her i landet er vi vant til å se på våre egne utfordringer som små, men nå er det mange som føler at verdens uro er kommet også hit. Det er det mange fotografer som bidrar til å dokumentere.
Dokumentarfotografien er og har vært spesielt viktig i konflikt-tider. Blant de første fotodokumentarene Roger Fentons fotografier fra Krym-krigen i 1855 – for 170 år siden. Som annen dokumentar er også dokumentarfotografens oppgave å berette sannferdig om virkelige hendelser, med fotografi. Men allerede Fentons krigsbilder ble omdiskutert – var det virkelig sannheten han formidlet?
I vår samtid kjenner vi en rekke konflikter og hendelser der dokumentarfotografi bidrar til å opplyse oss om hva som skjer. Hvis fotografene får tilgang til hendelsene, og hvis de får publisert bildene. Det er ikke alltid en selvfølge. Hendelsene på Gazastripen, den pågående krigen i

I dag er også sannheten ofte partisk
Ukraina, borgerkrigen i Sudan, men også andre konflikter og naturkatastrofer, som de nylige jordskjelvene i Myanmar og Thailand.
Det sies at sannheten er krigens første taper. I dag er også sannheten ofte partisk. Dokumentarfotografer, som andre journalister i konfliktsoner, blir stadig oftere bokstavelig talt skyteskiver for aktørene. Bare i fjor ble 103 journalister drept på jobb ulike steder i verden. Mange av dem fotografer.
Fotografen må være der det skjer for å få bilder, og er dermed ekstra utsatt. Her i Norge har vi en rekke gode fotografer og fotojournalister som dekker konflikter, men også de er en utsatt gruppe. Flere organisasjoner og arrangementer retter søkelyset mot dokumentarfotografi, og ildsjelene bak fortjener oppmerksomhet og støtte. Vi nevner noen: DOK25-festivalen i Fredrikstad, arrangert av Pressefotografenes Klubb, Trondheim Dokumentarfestival, og ildsjelen Terje Bringedals etablerte event DokFoto, sist på årets kvinnedag 8. mars. Både sannheten og fotografiet er utfordret. La oss verdsette dem som er ute i felten og gjør jobben. Du kan f. eks. besøke Årets bilde-utstillingen i Fotografihuset i Oslo.
( Forsidebildet: Fra Arizona. foto: Toralf Sandåker)
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse, forlag, fotografi, reklame og teknologivirksomheter. Har utgitt boken « Se med kamera ».
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad. Fotolærer på Glemmen videregående skole, og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift.
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner, med Bergen og Seattle som baser. Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer.
Tom R Mehlum
Video- / fotograf, teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier. Partner hos Exciter AS( Fotomags utgiver).
MARS Nr. 2- 2025
2