Optikk , objektivt sett
Digital teknologi endrer mye når ingeniørene konstruer nye kameraer , og særlig objektiver . Man skulle kanskje tro at prinsippene for å utvikle objektiver er de samme som de alltid har vært , men det er bare halve sannheten .
De fysiske lovene endrer seg ikke , og optikk er strengt tatt ikke « digitale ». Men samspillet mellom optikk og kamera har endret seg mye med digitale kameraer , og særlig raskt har endringene skjedd med utviklingen av speilløse kamerasystemer .
Disse endringene har skjedd langs to ulike spor : For det første har stadig mer avanserte dataprogrammer og -maskiner blitt tatt i bruk for å beregne og konstruere optikk . For det andre har samspillet mellom optiske konstruksjoner og digital signalbehandling endret rammene for utvikling av objektiver . I tillegg har produsentene av optisk glass ( både naturlig og kunstig « glass ») utviklet mer avanserte glass-sliping , nye glasstyper og antirefleksbehandling
(« coating »). Som en katalysator for det endrede samspillet har de nye
”
De nye speilløse systemkameraene har fått mye mer datakraft og avansert elektronisk kommunikasjon med objektivene . speilløse systemkameraene også fått mye mer datakraft og avansert elektronisk kommunikasjon med objektivene .
Der ligger forklaringen til at det nå er mer samspillet mellom optikken og den digitale signalbehandlingen i kameraet som definerer bilderesultatet , enn optikken alene . Vanlige optiske feil , som linjefortegning , fargebrytningsfeil og vignettering blir nå digitalt korrigert eller forbedret . Selv oppløsning og skarphet vinner på slik signalbehandling , særlig ser vi det i mobilkameraer . Det er ikke noe nytt , dette har pågått lenge . Hasselblad tok i bruk digital signalbehandling av optiske avvik i sin profesjonelle H-serie kameraer allerede for 20 år siden .
For en stor del er dette bildekorrigering som også kunne skje ( og delvis skjedde ) analogt i mørkerom . Men det er det mange som har glemt i dag .
( Forsidebildet : Nikon )
Foto : Ron Moes
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Henrik S Tangen
Skribent og fotograf med test av fotoutstyr , video og tilbehør på programmet . Henrik foretrekker sorthvitt til sine personlige prosjekter , og jobber til daglig hos Foto . no i Oslo , der han bl . a . jobber med kundestøtte .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf og markedsfører på digitale-
og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ).
MARS Nr . 2 - 2023
6