Fotomag 2/2023 | Page 6

Optikk , objektivt sett

Digital teknologi endrer mye når ingeniørene konstruer nye kameraer , og særlig objektiver . Man skulle kanskje tro at prinsippene for å utvikle objektiver er de samme som de alltid har vært , men det er bare halve sannheten .
De fysiske lovene endrer seg ikke , og optikk er strengt tatt ikke « digitale ». Men samspillet mellom optikk og kamera har endret seg mye med digitale kameraer , og særlig raskt har endringene skjedd med utviklingen av speilløse kamerasystemer .
Disse endringene har skjedd langs to ulike spor : For det første har stadig mer avanserte dataprogrammer og -maskiner blitt tatt i bruk for å beregne og konstruere optikk . For det andre har samspillet mellom optiske konstruksjoner og digital signalbehandling endret rammene for utvikling av objektiver . I tillegg har produsentene av optisk glass ( både naturlig og kunstig « glass ») utviklet mer avanserte glass-sliping , nye glasstyper og antirefleksbehandling
(« coating »). Som en katalysator for det endrede samspillet har de nye

De nye speilløse systemkameraene har fått mye mer datakraft og avansert elektronisk kommunikasjon med objektivene . speilløse systemkameraene også fått mye mer datakraft og avansert elektronisk kommunikasjon med objektivene .
Der ligger forklaringen til at det nå er mer samspillet mellom optikken og den digitale signalbehandlingen i kameraet som definerer bilderesultatet , enn optikken alene . Vanlige optiske feil , som linjefortegning , fargebrytningsfeil og vignettering blir nå digitalt korrigert eller forbedret . Selv oppløsning og skarphet vinner på slik signalbehandling , særlig ser vi det i mobilkameraer . Det er ikke noe nytt , dette har pågått lenge . Hasselblad tok i bruk digital signalbehandling av optiske avvik i sin profesjonelle H-serie kameraer allerede for 20 år siden .
For en stor del er dette bildekorrigering som også kunne skje ( og delvis skjedde ) analogt i mørkerom . Men det er det mange som har glemt i dag .
( Forsidebildet : Nikon )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
Foto : Ron Moes
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Henrik S Tangen
Skribent og fotograf med test av fotoutstyr , video og tilbehør på programmet . Henrik foretrekker sorthvitt til sine personlige prosjekter , og jobber til daglig hos Foto . no i Oslo , der han bl . a . jobber med kundestøtte .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). MARS Nr . 2 - 2023
6