Fotomag 2/2022 | Page 65

TEKNIKK
sekund og selvutløser . Hvordan i all verden kunne det være mulig , med et fjell av et stativ og superkort lukkertid ?
Jeg erfarte to ting : Siden du ikke kan benytte selvutløser på Nikon D850 hvis speilet er låst i øvre stilling , må du nødvendigvis trykke manuelt på utløseren når du benytter speillås . Det kan skape synlig bevegelse i kameraet / objektivet ved så lange brennvidder , akkurat som bevegelsen av speilet kan skape bevegelse hvis du velger å bruke selvutløseren for å slippe å trykke manuelt på utløseren . Det andre er at den avtagbare « foten » på objektivet ( hvor stativfestet sitter ) sannsynligvis heller ikke er 100 % stødig og stabil . Det er bedre å feste stativskruen direkte i stativfestet på selv objektivtubusen , hvis det finnes .
Løsningen for mitt vedkommende ble å kjøpe en elektronisk snorutløser ( for den kan kombineres med speillås ) Altså er bevegelse fra speilet eliminert samtidig som du unngår å berøre kameraet i eksponeringsøyeblikket . Nå var det i hvert fall ikke rystelsesuskarphet i opptakene lenger , men jeg erfarte noe annet :
Problem 4 Autofokusen « treffer » ikke 100 % hver gang . Selv ikke når du bruker fokuspunktet i midten og legger det over en tydelig linje blir alle bildene 100 % likt fokusert . Forklaringen på dette er naturligvis at autofokusen ikke er nøyaktig nok . Det vil si , det er vel akkurat det den er ; nøyaktig “ nok ”. Det er ikke noe å tjene på å fokusere manuelt ( i hvert fall ikke for meg ) for du treffer ikke nødvendigvis noe bedre . Med 400 mm på største blenderåpning og bildet forstørret til 100 % størrelse på dataskjermen , så ser du det ( i hvert fall ser jeg det ) om fokus
AF Fine Tune finner du under verktøymenyen på Nikon D850 . er 20 cm feil – på 50 meters avstand .
Så da blir du kanskje ikke overrasket over å høre at jeg også fant bittelitt forskjell i fokus fra venstre til høyre bildekant også . Ikke noe som har betydning i daglig fotografering , men med et kostbart og skarptegnende objektiv vil du jo gjerne dra full nytte av det . Ved å teste forskjellige verdier av AF Fine Tune kunne jeg finne en verdi som ga så skarpt bilde som mulig over hele bildeflaten . Så da skulle en jo tro at det måtte
være et knapt målbart avvik i bildebrikke-planet ? Hvis det er en bitteliten skjevhet et sted må jo dette eventuelle bittelille avviket nødvendigvis være konstant . Så man skulle jo dermed tro at AF Fine Tune måtte stilles på enten pluss- eller minusverdier . Kanskje ikke samme verdi , men er bildebrikken / objektivfatningen skjev til den ene eller den andre siden , må jo AF Fine Tune-korreksjonen nødvendigvis være enten pluss eller minus .
Men slik var det ikke ! For noen av objektivene mine har jeg lagt inn pluss-korreksjon , andre minus . Det er altså ikke nødvendigvis noe feil med kameraet , og sannsynligvis er mine kombinasjoner av kamera og objektiver nå mer « fine tuned » enn de fleste . Jeg tror ganske enkelt det forholder seg slik at moderne – men tross alt masseproduserte – kameraer og objektiver ikke nødvendigvis er kompromissløse presisjonsinstrumenter . Det kan lønne seg å sjekke ut AF Fine Tune , det har vist seg å være en mye nyttigere funksjon for meg enn jeg var klar over . Og ikke minst : Det er vel en grunn til at den finnes .
( Mine erfaringen begrenser seg til tradisjonelle speilreflekskameraer , jeg vet ikke om speilløse systemkameraer har de samme utfordringene ).
PÅSKEN Nr . 2 - 2022
65