Fotomag 2/2022 | Page 63

TEKNIKK
Opptak i Antarktis med Nikon D800E og AF-S Nikkor 200-400 mm f / 4G ED VR II . Kameraet viste seg å ha skadet / skjev objektivfatning og dette påvirket skarpheten i bildeflaten slik utsnittene fra henholdsvis venstre og høye bildekant viser .
Problem 1 Da jeg erfarte dette første gang hadde det oppstått en skjevhet i objektivfatningen , en skade som sannsynligvis skyldtes at jeg hadde løftet kameraet ( Nikon D800E ) med en Nikkor 200 – 400 mm telezoom etter kamerahuset og ikke etter objektivet . Med en normalzoom er ikke dette nødvendigvis noe problem , men med et tungt teleobjektiv er det viktig å alltid løfte denne kombinasjonen ved å ta grep rundt objektivet – ellers kan tyngden av optikken føre til at fatningen blir skjev . Men dette var på en fotoekspedisjon i Antarktis hvor det blir mye håndtering av utstyr , ut og inn av Zodiaker , opp og ned stigen langs skutesida . Etter å ha studert nærmere noen breddebilder jeg hadde fotografert av isfjell i motlys og mye solglitter i sjøen , så jeg at bildene var uskarpe på høyre side .
Så ved hjemkomst måtte kamera og objektiv sjekkes hos Nikon-verkstedet Fotocare . Der fant de ut at fronten var skjev og måtte byttes . Det var jo ikke akkurat billig , så fra da av var jeg veldig nøye med å feste bærereima til objektivet , ikke til kamerahuset ( det er jo en grunn til at tunge objektiver har feste for bærereim ), og jeg var nøye med å løfte etter objektivet , ikke kamerahuset .
Problem 2 Noen år senere var D800E byttet ut med en D850 . Jeg fotograferte noen fjelltopper og horisonter i Nord-Norge , og da jeg tok bildene opp i full størrelse på skjermen , oppdaget jeg et nytt problem : Opptakene ikke var optimalt skarpe , men nå gjaldt det tilsynelatende hele bildeflaten . Det var åpenbart fokus som var feil , så jeg tenkte at autofoku-
PÅSKEN Nr . 2 - 2022
63