Fotomag 1/2025 | Page 2

Hvilken virkelighet ?

Kampen om ‘ sannheten ’ tilspisser seg både i den store verden og her i landet . Kampen om sannheten er også en kamp om troverdighet . For fotografiet er det en kamp om eksistensen .
Fotografiet , både stillbilde- og filmfotografi , er det fremste mediet til å dokumentere faktiske hendelser . Forfattere og journalister , og alle vi andre , kan gi våre øyenvitneskildringer med ord i tekst og tale . Men ord kan være som skrift i sand hvis de ikke vekker tillit .
Inntil nylig har fotografiet blitt oppfattet som avbildning av ‘ virkeligheten ’ – noe som faktisk skjer eller har skjedd . Selvsagt kan fotografer jukse med fotografier , ved å holde tilbake viktig informasjon om fotografiets tilblivelse – tid , sted , kontekst . Men det har ikke vært det vanligste , og fotografiet som sannhetsvitne har overlevd de

Det handler ikke først og fremst om teknologi . Det handler om ærlighet . pinlige og farlige eksemplene på misbruk av tilliten .
Det er ikke lenger noen selvfølge . Og det er ikke bare kunstig intelligens som truer fotografiets troverdighet . Helt siden ‘ Photoshopping ’ ble et vanlig begrep , har mistanken spredd seg stadig oftere når folk ser spektakulære fotografier : – dette må da være Photoshop ?
Det er ikke bare profesjonelle medier og fotografer som kan skade fotografiets troverdighet . Det gjelder oss alle , alle som tar bilder og viser dem eller poster dem i ulike medier . Nå har alle kraftige bildeverktøy bokstavelig talt i hendene når vi bruker mobilkamera . Og det handler ikke først og fremst om teknologi . Det handler om ærlighet .
Hver gang vi publiserer et fotografi og ikke er helt åpne om hva bildet forestiller , hver gang vi holder noe tilbake , er vi med på å undergrave fotografiets troverdighet . Det er ikke Photoshop , AI eller teknologien som er trusselen , det er hvordan vi som fotografer bruker verktøyene .
Hvis publikum ikke lenger kan stole på at et fotografi faktisk viser et sant bilde av en faktisk hendelse , mister fotografiet troverdighet . Og det er vårt felles ansvar å motvirke , ved ikke å lure publikum .
( Forsidebildet : Vaclav / Adobe Stock )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , forlag , fotografi , reklame og teknologivirksomheter . Har utgitt boken « Se med kamera ».
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner , med Bergen og Seattle som baser . Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf , teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ).
VINTERUTGAVE
Nr . 1 - 2025 2