‘ Analoge ’ opplevelser
Det er ingen tvil om at interessen for det ‘ analoge ’ fotografiet stadig øker . Her i magasinet bruker vi gjerne samlebegrepet « retro », da kan vi inkludere også tradisjonell fotografi med noen digitale prosesser , som dagens instant-teknologi . Det vi finner mest interessant , er mer hvorfor denne interessen øker , enn hva slags utstyr som brukes . Mange unge fotografer som er vokst opp i en heldigital verden , lar seg fascinere av det fysiske fotografiet som noe de fremstiller egenhendig – bilder de kan ta og føle på . Bildet som havner på en vegg , i et album eller en annen type eksemplarfremstilling . Fotografering med film gir en opplevelse av håndverk , men også nostalgi ( og her er instantkameraene inkludert , selv om mange av dem bruker digital teknologi i prosessen underveis ).
Både blant de av oss som har lært å fotografere med film og fotokjemi , og unge « heldigitale » fotografer , vender stadig flere seg mot « svartekunsten » – det langsomme fotografiet , der det å fyre av mengder av eksponeringer hverken er givende eller økonomisk forsvarlig . Fotografering der det koster noe å ta et bilde , både i tid , innsats og penger . Der belønningen får desto større verdi når resultatet er godt .
På samme måte som musikkelskere ser en renessanse for vinylplater tror vi fremveksten av tradisjonelle fototeknikker er mer enn en motebølge . Men forskjellen er at fotografier er noe vi aktivt skaper , mens de aller fleste av oss er passive lyttere til musikk .
Den kreative prosessen frem til et fysisk bilde vi vil ta vare på kan også være heldigitale , og det tekniske resultatet blir ofte bedre . Men på veien mangler det noe . Noe av magien som film og fotokjemi er alene om . Å se bildet bli fremkalt , selv et instant-bilde , oppleves helt annerledes enn når et bilde bare dukker opp på en skjerm . Det er et unikt eksemplar , et resultat av håndverk .
Noen har glede bare av å bruke kameraer med film i , som de sender bort til fremkalling , og det finnes fremdeles mange slike kameraer rundt i skap og på loft , og i noen butikker . Det var slik mange av oss gjorde i gamle dager , før vi fikk tilgang til mørkerom . Nye filmtyper dukker også stadig opp . Dette er en utvikling vi i Fotomag ønsker å fortsette å følge med på .
( Forsidebildet : Toralf Sandåker )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
Foto : Ron Moes
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , forlag , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner , med Bergen og Seattle som baser . Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf , teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). FEBRUAR Nr . 1 - 2024
4