GUIDE | FARGER
Bruken av komplementærfargene blått og oransje skaper et intenst uttrykk i dette bildet . historiefortelling , som ulike filmformater for ulike synsvinkler – men det går utenfor temaet for denne artikkelen . Om du ikke har sett The Grand Budapest Hotel , kan jeg anbefale filmen som et studium i fargeforståelse , rent bortsett fra at det er briljant film i seg selv .
Fargepsykologi Mange av følelsene vi knytter til farger , er konsistente over hele verden , selv om det , som jeg skrev i forrige artikkel , vil være unike aspekter ved farger som ulike kulturer har tatt til seg . Som jeg nevnte da , sees og brukes mange farger annerledes i for eksempel europeiske kulturer sammenliknet med asiatiske kulturer . Ikke desto mindre er det fortsatt en kjerne av underliggende fargepsykologi som strekker seg som en fellesnevner over hele verden . Det har med hvordan menneskets natur er knyttet til måten vi reagerer på farger – samtidig som internasjonaliseringen har utjevnet noen av kulturforskjellene .
Som oftest bruker vi farger i samhandling med andre farger . Ikke desto mindre , for å forstå fargespråket og kraften til farger , la meg innledningsvis trekke frem egenskaper til noen individuelle farger og hva de kan bety følelsesmessig , før jeg gå videre og viser hvordan fargene opptrer sammen .
La meg begynne med den lyseste fargen . Dette gjør den til en ekstremt synlig farge , og derfor har den lenge vært brukt når det er behov for høy synlighet , for eksempel på varselskilt og sikkerhetsvester . Gul oppfattes ofte som den reneste av fargene , men det er også den fargen som raskt mister intensitet og forringes når andre farger tilføres . Da vil gulfargen fort se mer grønn eller oransje ut enn ren gul . Gul er solens farge og derfor på en måte livets farge fordi solen gir oss liv . Det er definitivt en farge som signaliserer energi og kraft . Det er også fargen på gull og regnes som en rik og guddommelig farge . Videre anses den som en glad
VINTER Nr . 1 - 2023
67