Fotomag 1/2022 | Page 4

Siste farvel til speilet ?

Få ting har laget så mange utfordringer og muligheter for kameraindustrien som utviklingen av den ideelle søker . Rammesøker , en- og toøyd speilrefleks , hybride optiske / elektroniske søkere og søkere med halvgjennomsiktig speil .
Da er det kanskje ikke så merkelig at mange har vært opptatt av den tilsynelatende motsetningen mellom speilreflekskameraer og speilløse kameraer . Det er likevel ikke det viktigste i den store overgangen vi nå ser .
Det er spørsmålet om optisk-mekanisk fotografi eller elektronisk fotografi som driver utviklingen . Og nå ser vi antakelig slutten på speilreflekskameraene æra . Tydeligst ser vi det med Nikon Z 9 , som helt har kuttet ut mekanisk lukker . Det samme har Sigma fp-serien . Og ingen mobilkameraer har speil eller mekanisk lukker , heller . Speilet er jo borte for lengst . Det kvittet Sony seg med for alvor i

Ingen mobilkameraer har speil eller mekanisk lukker .
2014 , med A7 og A7R . Canon og Nikon i 2018 , med lanseringen av hhv . RF-fatningen og Z-systemet . Fujifilm , Leica , Panasonic og Olympus har også for lengst kvittet seg med sine speilreflekskameraer .
Bare Pentax henger igjen .
Med de tre toppmodellene Canon EOS R3 , Nikon Z 9 og Sony A1 har ‘ de tre store ’ fantastiske kameraer som klarer seg uten både speil og mekanisk lukker . Trolig vil både Canon og Sony snart lansere nye kameraer med utelukkende elektronisk lukker .
De helelektroniske kameraene åpner for nye muligheter . Det ser vi på utviklingen av produkter som Canons doble fisheye-objektiv , hybride stillbilde- / filmkameraer som Sony FX3 og Canon EOS R5 C / EOS C 70 , den softwareintensive Olympus OM-1 , eller Panasonics avanserte nye hybridkamera Lumix GH6 .
Dette er bare begynnelsen , men avansert og hurtig elektronikk , fravær av de fleste mekaniske deler og mye større vekt på digitale prosessorer kommer til å forandre både kameraene og måten vi fotograferer på . Vi er allerede i gang .
( Forsidebildet : © Toralf Sandåker )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
Foto : Ron Moes
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Henrik S Tangen
Skribent og fotograf med test av fotoutstyr , video og tilbehør på programmet . Henrik foretrekker sorthvitt til sine personlige prosjekter , og jobber til daglig hos Foto . no i Oslo , der han bl . a . jobber med kundestøtte .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). VINTEREN Nr . 1 - 2022
4