mobilfotoguide 59
Med pro-modus og manuell eksponeringskompensasjon har du full kontroll over situasjoner der lysmåleren ofte blir lurt.
teres. Dermed mister vi kontrollen over en stor del av den fotografiske verktøykassen, og kreativ bruk av ulike blenderåpninger er ikke mulig med kameraet du har i smartmobilen.
Nå har riktignok mange av smartmobilene funksjoner i kamera-appene som lar dem simulere bilder med diffus bakgrunn og tynn dybdeskarphet, men helt overbevisende blir det nødvendigvis ikke, og smartmobilen kommer ikke i nærheten av å kunne erstatte et skikkelig systemkamera med lyssterk teleoptikk.
Tips & Triks: De aller fleste smartmobilene på markedet har kamera-apper som lar deg fotografere helautomatisk, eller som kan la fotografen kontrollere innstillinger manuelt. Blenderåpningen på mobilkameraene er derimot fastlåst, og dermed er den manuelle kontrollen begrenset til lukkertid og isoverdi.
Flere av mobilene lar deg også fotografere i råformat, som gir et mer nøytralt utgangspunkt for etterbehandling. Selv om disse råfilene kan gi fotografen flere muligheter i etterbehandlingen avslører de samtidig hvor mye prosessering og digital magi smartmobilene automatisk legger til på JPEG-filene: Mye støy, fortegning og lystap i hjørnene er typisk for råfilene du får levert av dagens smartmobiler.
✔ De fleste mobiler tar gjerne flere bilder samtidig og setter bildene automatisk sammen til ett optimalisert bilde. Dette kan gjerne ta et sekund eller to, så det er lurt å holde mobilen helt stille i et par sekunder etter du har trykket på utlø-
Nr. 1 – 2018