Fotomag 1/2017 | Page 23

tester 23
Sony A99 II kombinerer A7R IIs høye oppløsning med ytelsen fra et sportkamera og et relativt kompakt format.
men kombinerer faseregistrerende fokus med 79 fokusfelter øverst i speilhuset med et stort område på 399 faseregistrerende fokuspunkter på bildebrikken. Og siden de sentrale 79 punktene overlapper de 399 får kameraet ekstra respons for motiver som beveger seg i sentrum av motivet, der er punktene også kryssfølsomme.
Følsomheten til autofokusen er også meget god. Helt ned til – 4 EV klarer sentrumspunktene å trigge fokus bra. En annen finesse er Sonys øyefokus. Dette, og flere detaljerte innstillingsmuligheter, gjør autofokusen til en av de beste vi har brukt.
Selve speilet er fast, det beveger seg ikke som i vanlige speilreflekskameraer. Det sparer mye mekanikk, og åpner for høyere ytelse. Både de raske 79 AF-punktene i speilhuset og de 399 punktene på bildebrikken får lys uten avbrudd. Ikke som på « ekte » speilreflekskameraer, der hver eksponering bryter lyset når speilet vippes opp. Også når du tar opp video skal kameraet i teorien ha en effektiv AF når den hybride løsningen brukes.
Sony A99 II er derfor like mye et helelektronisk kamera som de fleste speilløse. Mekanikken begrenser seg stort sett til lukkeren, som for øvrig er robust nok, og er sertifisert til 300.000 sykluser.
Kamerahus og betjening Sony A99 II er mer kompakt enn sin forgjenger og klart mye mindre enn sine konkurrenter. For hvem er konkurrentene? Hvis vi sammenligner spesifikasjoner – format, oppløsning, ytelse, samt foto- og videoegenskaper, står kameraet seg nemlig flott mot selv Canon EOS 1D X Mark II og Nikon D5, samt EOS 5D-serien og Nikon D810. Og til ca. 36.000 kroner konkurrerer prisen mot de to sistnevnte.
Nr. 1 – 2017