tema : vinterbilder 21
Disse fargenyansene er verdifulle , og vi kan lett miste dem hvis vi lar kameraet velge hvitbalansen automatisk . Når kameraet forsøker å gjøre de store hvite flatene nøytralgrå , er det lett å introdusere fargestikk . Både himmellyset og sollyset gir farger til landskap , til is , vann , snø og andre gjenstander . Der er jo de naturlige fargene vi som regel fascineres av , og derfor bør vi lære å ta vare på dem når vi fotograferer .
Fargekontraster og motivkontraster Flatt lys og lange gråskalaer , hardt lys og sterke kontraster – det er begynnelsen og starten på vinterlyset . Lar vi oss friste til å avstå fra å fotografere i vanskelig lys , mister vi også gode motiver .
Øyet reagerer på kontraster . Vi mennesker er faktisk dårlig i stand til å oppfatte rene fleter eller jevnt lys . Det er kontrastene som interesserer oss , for det er tross alt hjernen som er sansemottaker . Og hjernen ser etter det « sensasjonelle », det som skiller seg ut . Konturer , fargeklatter , mønstre , figurer som vi drar kjensel på .
Ofte er det nettopp den kontrastfylte detaljen som gjør bildet interessant . Motivkontraster kan handle om kontrasten mellom hva bildet viser og hva du forventer . Det kan være en du kjenner i en spesiell situasjon eller positur , det kan være naturen i et spesielt lys , eller det kan være når et fremmedlegeme bryter mot omgivelsene .
Strengt tatt er ikke vinterbilder så annerledes enn andre bilder . Alle vinterbilder behøver ikke handle om vinteropplevelser eller vinteraktiviteter . Vi kan godt ta portretter ute om vinteren , vi kan fotografere ungenes lek , kattens jakt på småfuglene eller andre menneskelige og naturlige sysler . I tillegg har vi en bonus : både med lys og farger forandrer vinterlandskapet seg fra det ene øyeblikket til det andre . Som når nakne , svarte kvister forvandles til hvite fingre av den våte nysnøen .
Foto : Michael Shake - Fotolia / Adobe Stock
Nr . 1 – 2017