tester 29
pris på at du kan få lys i alle symbolene på knappene til venstre for skjermen ved å holde strømbryteren forbi « På »-posisjonen.
Egenskaper og funksjoner Den nye CMOS-brikken er øyensynlig av Nikons egen konstruksjon, med 20 Mp og bygget for høy ytelse. Kalibrert følsomhet går fra ISO 100 – 51.200, og kan overstyres til hhv. 50 og 1.640.000 ISO(!). Skuddtakten er 10 bilder i sekundet, og kameraet klarer fint å følge raskt bevegelige motiver med den hastigheten. Bufferen er stor – vi klarte å fyre av anslagsvis 7 – 8 sekunder med et hurtig SD-kort med « full spiker », og Nikon hevder at med et hurtig XQD-kort skal D500 klare serier på opp til 200 bilder i full oppløsning med full hastighet. Da er det snakk om 14-bits RAW( NEF)-filer.
Autofokusen er som nevnt tatt fra D5- med en viktig forskjell. Siden D500 har mindre format, dekker de 153 AF-punktene praktisk talt hele bildeflaten, og fanger dermed opp motivet enda bedre enn D5. Vi skal ikke påstå at AF på Nikon D500 er bedre enn på D5, vi har ikke prøvd dem sammen. Men dersom det er en forskjell, så er i hvert fall ikke D500 dårligere. Det er ekstremt vanskelig å finne situasjoner der ikke D500 finner fokus på første bilde, og holder den der, selv om motivet beveger seg. Autofokusen er også svært følsom i svakt lys, ned til – 4EV. Dette er sammen med Nikon D5 klart den mest effektive AF-maskinen vi har prøvd.
Eksponeringen er som vanlig koblet til autofokusen, som leser av motivet med en 180.000-piksel RGB-sensor. Det gjør både fargegjengivelsen og tonefordelingen fantastisk bra også når kameraets automatikk får rå.
Bildekvalitet Det er lite annet å si om bildekvaliteten enn at den er svært god. Vi hadde kanskje ventet at et så hurtig kamera skulle ligge litt bak de aller beste, men du kan faktisk sam-