FiJH nr 2 2016 Ånnsjörapporten | Page 3

Myrfågelinventeringen 2016
Text och bild Thomas Holmberg
Årets myrfågelinventering genomfördes under perioden 5 juni – 21 juni . Som inventerare deltog Göran Adevik , Joakim Andersen , Thomas Holmberg , Bo Larsson , Sabina Larsson , Connie Regnersen och Kim Rock . Samtliga myrar utom den lilla Näseflon inventerades . Det påverkar dock slutresultatet bara med ungefär 2 %.
Vädret var på det hela taget gynnsamt vid årets inventering . Temperaturen var mellan 8 och 15 och vinden svagmåttlig . Ingen nederbörd förstörde observationsbetingelserna .
Sedan starten 1989 har i stort sett alla myrar som ingår i projektet inventerats årligen med undantag av 2014 och 2015 då i stort sett bara hälften av myrarna inventerades . Ingen korrektion har gjorts för det i diagrammen . Staplarna för de åren borde egentligen vara ungefär dubbelt så höga .
Jag har inte gjort någon statistisk analys av trenderna utan diagrammen har tolkats ” by eye ”, vilket förstås innebär ett visst mått av godtycke . Även bland arterna i gruppen ” Ungefär oförändrade ” förekommer förstås populationsförändringar , men jag bedömer dem som alltför små för att man ska kunna utläsa någon trend i diagrammen . Framtiden får utvisa hur det förhåller sig . De slumpvisa variationerna som beror på bl a väderförhållanden samt erfarenhet och iakttagelseförmåga hos olika observatör bidrar givetvis till en icke obetydlig variation i inventeringsresultat . Ju längre tidsserie man har desto lättare blir det att utläsa reella långsiktiga popultionstrender . I årets resultat kan man urskilja nio arter som minskar , men bara fem som ökar . Trösterikt är ändå att notera att det totala antalet observerade fåglar inte har minskat .
De här minskar
Stjärtand Anas acuta Stjärtanden har aldrig varit någon vanlig fågel vid Ånnsjön under de senaste trettio åren Fram till 2003 sågs den ändå lite av och till . Efter 2003 har ingen observation gjorts .
Stjärtand
Bergand Aythya marila Fram till 2008 sågs arten nästan årligen i myrgölarna , men därefter föreligger bara någon enstaka observation . Jämför sjöinventering som visar samma trend .
Kanadagås Branta canadensis Kanadagåsen beskrivs ofta som en art som bara ökar och ökar , särskilt av sådana som inte tycker om den . Vid Ånnsjön har den egentligen aldrig ökat . Populationen låg ganska konstant fram till 2006 , därefter ses en svag minskning .
Brushane Philomachus pugnax Brushanen gick stadigt neråt från slutet av 90-talet till början av 2000- talet . Men 2008 vände det och arten
3 FiJH 2 2016 är på uppgång igen . Årets siffra ligger obetydligt under antalen från inventeringarnas början .
Kärrsnäppa Calidris alpina Kärrsnäppan har aldrig varit någon
talrik fågel på myrarna runt Ånnsjön men enstaka fåglar noterades årligen fram till 2004 , men därefter har den bara setts sporadiskt . Huvuddelen av populationen i länet häckar på högre nivå och på fjällrutterna ses ingen påtaglig minskning .
Smalnäbbad simsnäppa Phalaropus lobatus En gradvis minskning har skett under så gott som hela inventeringsperioden . Delvis kan det förklaras av en förbättrad hantering av kommunens avloppsvatten . Det har inneburit minskat näringsinnhåll i lagunen i Ånn och Topptjärn i Storlien . Men även på andra lokaler har antalet simsnäppor minskat .