Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 81

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
„ Vom adapta din metodele și jocurile prezentate la nivel preșcolar . Comunicarea non-violentă este o competență care poate fi formată de la o vârstă fragedă pentru a asigura un mediu liniștit pe termen lung . O experiență minunată !” Maria Platon , Grădinița cu P . P . nr . 15 Vaslui
Al doilea flux de mobilități a avut loc în luna mai . Începând cu 8 și până pe 12 mai 2023 , 6 profesori în centre și cabinete de asistență psihopedagogică , au participat , alături de cadre didactice din Germania , Polonia , Șlovenia , Franța și România , la cursul „ Increasing Teachers Intercultural Competences ”, organizator fiind EDUPLUȘ Șpania .
Cursul a urmărit familiarizarea cu tehnici de educație non-formală utilizate în crearea unui mediu de învățare antrenant , abordarea multidisciplinară și transversală , rolul și importanța „ greșelilor ” în procesul de învățare , creșterea empatiei și dezvoltarea abilităților de ascultare activă , gestionarea conflictelor . Partea inedită a cursului a fost oferită de ziua dedicată vizitei la Eco – Ferma ȘOȘ Childrens Village , vizită ce a oferit participanților șansa de a descoperi o abordare practică a conceptelor de multiculturalism , respectiv interculturalism .
Prin activitățile desfășurate , materialele prezentate și prin discuțiile purtate , formatorii au transmis cunoștințe clare legate de diversitate , toleranță și acceptare în mediul școlar și nu numai .
Un al treilea curs de formare , „ Wellbeing in Șchools ” a avut loc în perioada 3-7 iulie 2023 . Cursul a avut loc în Malaga , Spania , fiind organizat de Plus Project European Academy . Alături de profesori din Franța , Italia , Grecia , Estonia , Croația și Șlovenia , 9 cadre didactice de la C . J . R . A . E . Vaslui , Grădinița cu PP Nr . 3 Vaslui , Grădinița cu PP Nr . 15 Vaslui și Școala Gimnazială „ Iorgu Radu ” Bârlad au primit informații relevante legate de recunoașterea și răspunsul timpuriu și eficient pentru intervenția antibullying . Concret , cursul a urmărit :
✓ reducerea violenței și abandonului școlar prin activități practice , specifice de comunicare asertivă ; ✓ promovarea sănătății psihice și fizice în școli ; ✓ înțelegerea efectului stresului și anxietății în mediul școlar , precum și identificarea modalităților de prevenire și înlăturare a acestora și , nu în ultimul rând ,
✓ facilitarea contactului și schimbului de experiență profesională .
Toate aceste cursuri au ajutat cadrele didactice să organizeze și deruleze activități și programe antibullying menite să îmbunătățească starea de bine în mediul școlar . Prin implicarea în astfel de programe , copiii pot lua atitudine , pot interveni pentru ei înșiși , dar și pentru ceilalți , iar numărul cazurilor de acest fel se va diminua treptat .
Și cum „ o imagine face cât o mie de cuvinte ” ...
�Pagina de start 81 Cuprins�