Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 68

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
Prima zi , respectiv 23 iunie 2023 , de la 17.00 la 19.00- a avut ca scop realizarea unui climat relaxant şi reconfortant în vederea desfăşurării activităţilor din zilele ulterioare , dar şi de încurajare a participanţilor în a interacţiona şi în a ne cunoaşte reciproc în contextul creat . Am avut astfel ocazia să mă prezint ca persoană , dar şi din punct de vedere instituţional , ceea ce m-a determinat să aplic pentru acest seminar , respectiv de a scrie şi implementa un proiect de mobilităţi sau un parteneriat de cooperare în cadrul noului Program Erasmus 2021-2027 .
Șâmbătă , pe 24 iunie , sesiunea de formare a fost organizată între orele 09.30 şi 18.00 , cu pauze care au fost chiar active pe fondul discuţiilor dintre participanţi despre interesele comune , nevoile organizaţiei sau punctele tari ale fiecăruia dintre noi , în contextul cooperării organizaţionale europene .
Pe parcursul zilei , cei trei formatori , Dara McIntyre , Tara Power şi Deirdre O ’ Brien neau prezentat informaţii despre priorităţile noului Program Erasmus + 2021-2027 , proiectele de mobilitate şi proiectele de cooperare , precum şi modalităţi de colaborare prin intermediul platformei eTwinning .
Astfel am expus câteva idei despre domeniile mele de interes : activități în aer liber , starea de bine a personalului din instituţie , ȘTEAM , arte şi educaţie , diversitate etc . Am identificat constrângerile şi provocările pe care le-am întâmpina în derularea unui astfel de proiect : documentaţia aferentă , rezistenţa la schimbare a unor cadre didactice şi a părinţilor , constrângeri etc . Beneficiile implementării unui proiect de mobilităţi sau de cooperare pe care le-am identificat ar fi :
- Crearea unui spaţiu fizic social şi emoţional pentru toţi actorii implicaţi ( copii , personal , părinţi ) prin îmbunătăţirea continuă a strategiilor de mediere a conflictelor , creşterea capacităţii de adaptare şi flexibilitate la cerinţele unei societăţi în permanentă schimbare ;
- Asigurarea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională pentru întreg personalul din unitate ;
- Dezvoltarea culturii organizaţionale cu scopul de a poziţiona instituţia noastră de educaţie timpurie ca fiind un real partener pentru comunitatea din care facem parte ;
- Exemplele de bună practică care să inspire şi alte organizaţii în a fructifica oportunităţile Erasmus .
Am asistat la prezentarea unor exemple de bună practică din organizaţii din Irlanda - tranziţii şi Norvegia – activităţi în aer liber care m-au inspirat şi motivat .
Ziua s-a încheiat prin lucrul pe grupuri mici , în funcţie de interesele comune ale participanţilor sau de gradul de expertiză , respectiv nevoia fiecărei instuţii reprezentate la acest seminar . Astfel am avut ocazia să port o discuţie plină de sens cu Peter Luba , cadru didactic din Șlovacia , care a desfăşurat un program de activităţi în aer liber , la nivel primar . ( sistemele de învăţământ din ambele ţări , România şi Șlovacia sunt aparent similare ). Experienţa şcolii sale în organizarea învăţării prin activități în aer liber vine în întâmpinarea nevoii noastre de a implementa un program cu copiii noştri , dar şi cu întreg personalul , de creştere a stării de bine prin acest tip de activităţi . Argumentele au condus la bazele unui parteneriat în care :
- Instituţia din Șlovacia îşi va adapta programul şi pe educaţie timpurie , nivel preşcolar ;
�Pagina de start 68 Cuprins�