Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 61

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
ACREDITĂRILE ERASMUS + ÎN DOMENIUL EDUCAȚIEI ȘCOLARE , NOUL PROGRAM DE FINANȚARE AL COMISIEI EUROPENE CE PERMITE ACCESUL LA CURSURI DE FORMARE PENTRU CADRE DIDACTICE
Prof . CAZACU Amalia Giorgiana Prof . BALAN Remu Doru ,
Școala Gimnazială ” Elena Cuza ” Vaslui
Începând cu anul școlar 2021-2022 , Școala Gimnazială ” Elena Cuza ” Vaslui își face apariția pe harta proiectelor școlare derulate cu fonduri europene prin Programul Erasmus + 2021-2027 , gestionat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale . Această instituție școlară din orașul Vaslui este beneficiara unei Acreditări Erasmus + în domeniul Educației Școlare ( nr . 2020-1-RO01-KA120-SCH-095468 ) în perioada 2021-2027 . Acreditarea Erasmus + în domeniul Educației Școlare – Mobilități , permite instituțiilor să acceseze fonduri europene pentru mobilitatea personalului didactic și didactic auxiliar , prin cereri de finanțare depuse la termenele stabilite de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Uniunea Europeană .
În ultimii ani s-a constatat faptul că elevii nu mai sunt atrași de activitățile școlare și motivația de a învăța este din ce în ce mai redusă . De aici a apărut nevoia participării profesorilor din învățământul primar și gimnazial la cursuri care să-i formeze în domenii precum utilizarea jocului în predare-evaluare , crearea unui ambient favorabil în cadrul orelor de curs sau noi metode de predare care vor conduce la dezvoltarea unui mediu școlar mai atractiv . Nu este de neglijat nici nevoia de dezvoltare a abilităților de comunicare eficientă între actorii actului educațional ( manager-profesori , profesoriprofesori , profesori-elevi , profesori-părinți ) pentru o eficientizare a întregii activități la nivelul școlii . De asemenea , noile contexte educaționale în care se desfășoară activitatea didactică ( tradițional , dar și hibrid sau doar online ) constituie o provocare pentru mulți dinte profesori . O parte dintre aceștia au participat la sesiuni de formare online organizate în perioada pandemiei , însă nu au competențe bine dezvoltate de utilizare a calculatorului și de creare de resurse educaționale digitale , au nevoie de formare în ceea ce privește tehnicile de predare online / hibrid .
Considerăm necesară formarea acestora în domenii precum : utilizare platforme de învățare , evaluare online , predare în sistem hibrid , creare resurse educaționale digitale , integrare TIC în predare . Plecând de la aceste nevoi de formare ale cadrelor didactice au fost conturate obiectivele aprobate prin Planul Erasmus + din cadrul Acreditării în domeniul Educației Școlare - Mobilități . Aceste obiective vor fi atinse treptat , pe perioada celor cinci ani , 2021-2027 , prin participarea cadrelor didactice din cadrul școlii la stagii de formare oferite de furnizori de formare din țări ale Uniunii Europene ”.
�Pagina
de start 61 Cuprins�