Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 48

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
BEFORE IT IS TOO LATE ! - A DOUA ÎNTÂLNIRE DE PROIECT ÎN TARNOW , POLONIA
Prof . TOMA Loredana , PRACSIU Virginia Hortensia Liceul Teoretic Emil Racoviță , Vaslui
Liceul Teoretic Emil Racoviță Vaslui și alte școli partenere din România , Turcia , Polonia , Croația , împreună cu o organizație neguvernamentală din Irlanda , au unit forțele în cadrul proiectului ambițios intitulat “ Before It Is Too Late !” ( 2021-1-RO01-KA220- SCH-000032488 ). Școpul principal al acestui proiect este abordarea provocărilor legate de schimbările climatice și promovarea incluziunii sociale prin intermediul educației .
În cadrul acestui proiect , au fost inițiate o serie de activități menite să sensibilizeze elevii cu privire la schimbările climatice și impactul acestora . Pentru a evalua nivelul de conștientizare al elevilor din țările partenere , s-a realizat un sondaj online pe Google Drive , la care au răspuns 367 de elevi din cele 6 școli participante . Rezultatele sondajului arată că 89 % dintre elevi sunt conștienți de existența schimbărilor climatice , 68 % nu cunosc cauzele acestor schimbări , 72 % nu sunt familiarizați cu măsurile luate la nivel național și internațional pentru combaterea schimbărilor climatice , 23 % dintre elevi cunosc măsuri individuale pe care le pot adopta în lupta împotriva schimbărilor climatice , iar 61 % dintre ei doresc să participe la activități legate de schimbările climatice și încălzirea globală .
Ca parteneri în acest proiect , suntem convinși că școala nu ar trebui să se limiteze doar la educația academică , ci să contribuie și la formarea unor cetățeni responsabili și sensibili la problemele sociale . Din păcate , nivelul de conștientizare și sensibilitate al elevilor noștri față de aceste probleme sunt încă limitate . Deși elevii utilizează eficient tehnologia , rar o folosesc pentru a găsi soluții la problemele sociale . În școlile partenere , s-au desfășurat diverse activități , cum ar fi cursuri despre probleme globale , utilizarea adecvată a tehnologiei , seminarii și conferințe despre strategii și metode inovatoare , cu scopul de a îmbunătăți competențele cadrelor didactice , interesul elevilor , calitatea procesului de învățare , dezvoltarea cetățeniei și a competențelor-cheie , precum și consolidarea unității sociale . Cu toate acestea , impactul dorit nu a fost atins în totalitate .
În acest sens , a avut loc a doua întâlnire a proiectului în Tarnow , Polonia . Experiența de mobilitate Erasmus s-a desfășurat în perioada 13-17 martie 2023 . Elevii au avut oportunitatea de a dobândi noi abilități prin participarea la diverse activități și sarcini . Acestea au inclus jocuri în aer liber în orașul Tarnow , realizarea de postere pe tema schimbărilor climatice și organizarea unei expoziții cu aceste postere la școală , un atelier de chimie despre teste chimice simple pentru polimerii naturali , o lecție de biologie despre licheni ca indicatori de poluare , un atelier de design vestimentar ecofriendly pentru prezentarea unei mode eco , cursuri de engleză despre ecologie , ateliere de dans național și interviuri cu reprezentanți ai presei locale .
Experiența de mobilitate a oferit elevilor oportunitatea de a dobândi cunoștințe despre schimbările climatice și de a-și dezvolta abilități de comunicare în limba engleză ,
�Pagina de start 48 Cuprins�