Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 141

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
CASA CORPULUI DIDACTIC VASLUI A FINALIZAT CU SUCCES DOUĂ PROIECTE FINANȚATE PRIN FONDURI SEE ȘI NORVEGIENE
Prof . Angheluță Ecaterina Aurica Casa Corpului Didactic Vaslui
Luna septembrie a acestui an a fost un moment de bilanț pentru cele două proiecte SEE pe care Casa Corpului Didactic Vaslui le-a desfășurat în calitate de promotor .
Granturile ȘEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei , a Liechtensteinului și a Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale și la consolidarea relațiilor bilaterale cu 15 țări din Europa Centrală și de Șud și cu țările baltice .
Fondurile acordate României au fost alocate către 12 programe între care se regăsește și domeniul de finanțare : Educație , burse , ucenicie și antreprenoriat pentru tineri .
Primul proiect cu titlul „ Teachers and Ștudents for Inclusive Education ” - ALL- INCLUȘIVE , finanțat prin Programul de educație , burse , ucenicie și antreprenoriatul tinerilor ( 2014-2021 ), Nr . de referință : 2020-EY-PMIP-0001 , s-a desfășurat în perioada octombrie 2021 – septembrie 2023 și a avut ca obiectiv principal :
” Dezvoltarea serviciilor de educație incluzivă din școli în raport cu cerințele unui mediu socio-educațional nou , în schimbare , prin formarea experţilor CCD Vaslui în mobilități europene – SEE 2021 în Novergia şi Islanda , cu valorificarea competenţelor dobândite în educaţie şi formare .”
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv s-au desfășurat două mobilități la două cursuri de formare :
- Cursul ” The teacher as a change agent ” furnizat de Newschool A . Ș . s-a desfășurat la Oslo , în Norvegia , în perioada 11-15 octombrie 2021 ;
- Cursul ” Șmart Teachers Play More , Iceland with outdoor and mindfulness activities ” s-a desfășurat la Reykjavik , Islanda , în perioada 11-17 iunie 2023 .
Un impact deosebit l-au avut activitățile de follow up desfășurate de experții educaționali participanți la mobilități : 4 workshop-uri la nivel județean ( câte două pentru fiecare mobilitate ), elaborarea unui program de formare cu titlul ” Profesorul – un agent al schimbării ”, avizat de Ministerul Educației , inclus în oferta de programe a CCD Vaslui , implementarea proiectului în cinci școli partenere din județ și publicarea unui ghid cu exemple de bună practică realizate de profesorii din echipele de proiect constituite în școlile partenere .
Conferința de încheiere a proiectului , desfășurată pe 22 septembrie 2023 , a fost un eveniment care a adus împreună : echipa de proiect , inspectori , directori , formatori ai CCD , cadre didactice , o comunitate care a sărbătorit realizările proiectului , a reflectat la procesul de schimbare și la faptul că școlile trebuie să pregătească elevi capabili să se adapteze rapid la schimbare . S-au prezentat de asemenea metode de predare a disciplinelor academice prin joc în aer liber , prin mișcare și simțuri , care pot contribui la promovarea stării de bine în rîndul elevilor și al profesorilor .
�Pagina de start 141 Cuprins�