Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 127

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
STIMULAREA POTENȚIALULUI CREATIV AL ELEVILOR PRIN METODA- ÎNVĂȚAREA BAZATĂ PE INVESTIGAȚIE
Prof . dr . MUNTENAȘU Mariana Profesor metodist CCD Vaslui
Prezentul articol reflectă experiența dobândită în urma participării la Programul de formare - „ Project Based Learning In The Classroom ”, în perioada 06.11.2022 - 12.11.2022 , în Islanda , program inclus în cadrul Proiectului ȘEE - ” Active Learning And Ștress-Free Șchools For All Ștudents And Teachers in the Pandemic Period ” – ALL-ȘAFE .
Cursul a oferit participant ilor ocazia de a identifica metode didactice moderne care pot contribui la dezvoltarea buna sta rii mentale s i fizice a elevilor s i profesorilor , crearea unei culturi pozitive s i cres terea atractivita t ii s colii .
Deosebit de interesante au fost aspectele prezentate , în cadrul programului de formare , referitoare la metoda Învățarea bazată pe investigație .
Învățarea bazată pe investigație este o abordare educat ionala care plaseaza elevii în centrul înva t a rii lor
Aceasta metoda ofera un cadru pentru ca elevii sa foloseasca , pentru a înva t a , una sau mai multe întreba ri – care se modifica adesea în evolut ie pe ma sura ce nivelurile de cunos tinte se schimba .
Exista mai multe modele de înva t are bazata pe investigat ie , dar majoritatea au ca teva elemente generale în comun :
• înva t area se concentreaza pe o problema semnificativa , structurata , care necesita luarea în considerare a diferitelor perspective
• înva t area cont inutului s tiint ific are loc ca parte naturala a procesului , pe ma sura ce elevii lucreaza pentru a ga si solut ii
• elevii , lucra nd în colaborare , îs i asuma un rol activ în procesul de înva t are
• profesorii ofera sprijin cursant ilor , prin întreba ri („ Dar daca ...”?) s i surse de
�Pagina
de start 127 Cuprins�