FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024 VIOLENȚA DEZBINĂ , BUNĂTATEA UNEȘTE – E TIMPUL SĂ FACEM O SCHIMARE
Prof . LAIC Daniela , NACU Octavia Aurelia , Racoviță Daniela - C . J . R . A . E . Vaslui
„ O școală bună te învață să studiezi cu răbdare , să-ți însușești cunoștințe și deprinderi , să colaborezi cu alții ”. H . H . Stern
Auzim , tot mai mult , vorbindu-se despre bullying . Fie că îi vedem pe cei apropiați nouă victime ale acestui tip de comportament sau îl trăim pe pielea noastră , bullying-ul se găselte în medii diferite , atât în școli , cât și în locurile de joacă sau în spațiul online . În școli , bullying-ul este o problemă foarte răspândită și serioasă , care afectează un număr mare de copii și adolescenți din întreaga lume . Agresorii sunt fie colegii lor de clasă , fie colegii mai mari , iar manifestările de bullying pot include : excluderea socială , hărțuirea verbală sau agresiunile fizice . Școala , așa cum ne arată realitatea , este un mediu propice acestui tip de comportament , iar noi , toți cei implicați în actul educațional , putem , dacă nu evita , măcar lua atitudine împotriva lui .
În acest context , Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui , a implementat , în cadrul acreditării Erasmus 2020-2027 , în calitate de coordonator al unui consorțiu Erasmus în domeniul educației școlare , până în prezent , 3 proiecte de mobilități - 2021-1-RO01-KA121-SCH-000009158 , 2022-1-RO01-KA121-SCH-000067982 , respectiv 2023-1-RO01-KA121-SCH – 000122115 . Prin toate aceste proiecte ne-am propus să înlăturăm pericolul extinderii comportamentelor de tip bullying și a efectelor avute asupra dezvoltării armonioase a copilului . Totodată , implementarea proiectelor a oferit și oportunitatea promovării unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor , în spiritul valorilor de toleranță , respect , protecție și curaj .
Știm cu toții că , pentru a avea succes , indiferent de domeniu , trebuie să ne dezvoltăm continuu abilitățile și cunoștințele . Dezvoltarea profesională ne ajută , de asemenea , să devenim mai buni în ceea ce facem . Învățăm nu numai noi abilități , ci și modalități de a face față situațiilor dificile , de a lua decizii mai bune și de a ne atinge obiectivele . Participarea profesorilor la proiecte europene de tip Erasmus contribuie la dezvoltarea lor profesională deoarece facilitează accesul acestora la un mediu de colaborare și de schimb de experiență , la parteneriate cu alți profesori și la activități de formare profesională , alături de colegi din diverse țări europene . De acest context au beneficiat și 54 de cadre didactice ( profesori , profesori pentru învățământul preșcolar , profesori în centre și cabinete de asistență psihopedagogică , profesori logopezi ) care au avut oportunitatea de a participa la cursuri furnizate de organizații europene cu experiență în domeniul educației , de a fi formate pe tematica prevenirii actelor de tip bullying / cyberbullying și dezvoltării competențelor de comunicare asertivă și de relaționare .
Fiecare proiect aduce pentru profesori și diverse provocări : crearea unui mediu atractiv de învățare , diversificarea situațiilor de învățare , combinarea mai multor teme și activități relevante , elaborarea de material didactic adecvat . Unul dintre rezultatele vizibile și imediate îl reprezintă modificarea produsă în metodele și tehnicile de învățare . În școlile lor , cadrele didactice participante la mobilități , au inițiat și derulat o serie de activități menite să asigure transferabilitatea și valorizarea informațiilor primite și competențelor dobândite .
Astfel , s-au desfășurat activități cu elevi de diferite nivelurile educaționale , activități de conștientizare a fenomenelor de tip bullying din mediul școlar , a urmărilor negative asupra dezvoltării psiho-educaționale , precum și de identificare a strategiilor de prevenție și intervenție . Totodată , au fost desfășurate workshop-uri cu cadre didactice din școlile din consorțiu , în cadrul cărora au primit informații , au descoperit noi metode de lucru la clasă ce pot favoriza starea de bine în rândul elevilor , dar și strategii pe care le pot folosi conform rolurilor lor în prevenirea și stoparea fenomenelor de tip bullying . Activități cu elevii și cadrele didactice au fost realizate și în alte unități școlare din județ , de către profesorii consilieri și logopezi școlari de la nivelul instituției coordonatoare , participanți la mobilități .
�Pagina
de start 79 Cuprins�