FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
" TOGETHER FOR A EUROPEAN SCHOOL " " ÎMPREUNĂ PENTRU O ȘCOALĂ EUROPEANĂ " NR . DE REFERINȚĂ 2023-1-RO01-KA122-SCH-000139096
Prof . CIOBANU Anca Flavia Școala Gimnazială „ Alexandru Ioan Cuza ″ Vaslui
Proiectul ERASMUS + " Together for a European School !" ( TES ) - " Împreună pentru o Școală Europeană !" s-a desfășurat în anul școlar 2023-2024 . Activitățile de mobilitate pentru elevi și cadre didactice s-au desfășurat în perioada 27.10.2023-04.11.2023
Impactul derulării proiectului la nivelul activității de mobilitate cu elevii s-a concretizat prin activități educaționale la o școală particulară dintr-o altă țară , unde sunt alte abordări în învățare , unde diversitatea este prezentă , având în vedere că Școala gazdă Platon M . E . P . E . Katerini Grecia este o școală incluzivă . Activitățile educaționale au presupus empatie , cultură tradițională grecească / românească , dar și discipline noi , cum ar fi robotica sau mitologia greacă . Toți elevii au avut ocazia de a comunica într-o limbă străinăengleză , cuvinte , expresii grecești / românești . Dezvoltarea încrederii în sine și dezvoltarea competențelor digitale au fost impactante . Activitatea cadrelor didactice job shadowing : Cadrele didactice au avut ocazia să ia contact cu asemănări și deosebiri ale sistemelor educaționale grecești / românești ; învățământul particular / privat versus învățământ de stat . Impactul s-a concretizat și în interacțiunea cu colegii greci -cadre didactice schimbându-se idei , comunicând în limba engleză .
Activitatea cadrelor didactice -cursul Povestiri de călătorie Traveling Folktales for an Inclusive Education din Grecia ( 6 cadre didactice ) a avut ca impact folosirea în actul predării a tehnicilor povestirii de călătorie , activități orientate pe conștientizarea diversității culturale , lingvistice și nevoia de combatere a rasismului , a xenofobiei .
Pentru grupurile țintă care au avut și vizite culturale au mare impact și admirarea priveliștilor , orașelor grecești cu tot istoricul impresionant și frumusețea acestora , având ocazia să își dezvolte competențele de sensibilizare și expresie culturală , să ia contact cu poporul grec , cu cultura , cu tradiția și mentalitățile grecești .
CARACTERUL INOVATIV AL PROIECTULUI ✓ Poveștile de călătorie abordate ca tehnici și metode de abordare în procesul de învățământ reprezintă o abordare inovativă pentru cadrele didactice care au participat la cursul de formare . ✓ Ieșirea în afara României a grupului de elevi ( 14 elevi din medii defavorizate ) și fără părinți , precum și comunicarea într-o altă limbă decât cea nativă reprezintă o experiență inedită pentru vârstele10-14 ani . Situații de viață nemaiîntâlnite în orașul Vaslui în experiența lor și în proximitatea căminului și a școlii au format ineditul situațiilor în care erau nevoiți să se descurce . ✓ Schimbul de experiență cu colegi cadre didactice din altă țară , cu abordări diferite de management și de programă școlară , de tip de învățământ , cu încadrări ale nivelurilor de învățământ diferite , comunicarea în limba engleză au creat inovație pentru cadrele didactice participante la job shadowing .
PROMOVAREA ȘI VIZIBILITATEA
Pentru promovarea și vizibilitatea proiectului s-au folosit materiale promoționale roll-up , afișe , tricouri , ecusoane care au respectat identitatea vizuală a proiectului . Articole în presă , pe site-ul școlii , blogul proiectului , pagina de facebook , proiectul E twining , promovarea și diseminarea ori de câte ori s-a avut ocazia-Zilele Școlii , Erasmus Day , Zilele porților deschise , Cercurile pedagogice-ale directorilor , învățământ primar Step by step , precum și în întâlnirile Consiliului Profesoral , a Consiliului de administrație au dus la o promovare și diseminare a activităților și rezultatelor proiectului derulat la Școala Gimnazială „ Alexandru Ioan Cuza ″ Vaslui .
SUSTENABILITATEA Pentru activitatea mobilității de grup a elevilor s-a desfășurat un proiect E twinning cu elevii de la școala gazdă din Grecia
�Pagina de start 54 Cuprins�