FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
VERDE ESTE SUPERPUTEREA NOASTRĂ ! GREEN IS OUR SUPERPOWER !
Prof . Maria Cristina ȘELARU Școala Gimnazială „ Dimitrie Cantemir ”, Vaslui
Școala Gimnazială „ Dimitrie Cantemir ” Vaslui a obținut , la termenul limită de 23 februarie 2022 , aprobarea unui proiect Erasmus + pentru Mobilități în domeniul Educației Școlare - Cod Acțiune : KA122 SCH , intitulat „ Verde este superputerea noastră !” – „ Green is our superpower !”, număr de referință 2022-1-RO01-KA122-SCH-000075557 . Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 18 luni , între 01 / 09 / 2022 și 29 / 02 / 2024 , fiind un proiect pentru elevi , care vizează educația ecologică , grija față de mediu și creșterea gradul de responsabilitate civică a acestora . Scopul proiectului :
Școala noastră și-a dorit creșterea gradului de conștientizare a acestei probleme a mediului înconjurător în rândul elevilor săi , dar , mai presus de toate , și-a dorit să creeze în școală condițiile necesare pentru ca elevii să își formeze deprinderile specifice unui comportament civic :
• amenajarea unui colț al informării legate de protecția mediului ;
• educarea deprinderilor de colectare selectivă a deșeurilor ;
• organizarea de colecte de aparatură electronică ;
• organizarea de colecte de hârtie ;
• dezvoltarea spiritului antreprenorial prin confecționarea de produse hand-made , folosind ca materie primă produse reciclate ( hârtie , carton , plastic etc .);
• implicarea în viața comunității prin acțiuni voluntare de igienizare a parcurilor publice sau prin acțiuni de plantare de copaci în unele zone verzi din comunitate .
Obiectivele proiectului : Obiectivul 1- Responsabilizarea privind protecția mediului a unui număr de 12 elevi din ciclul primar și gimnazial al Școlii Gimnaziale „ Dimitrie Cantemir ” Vaslui , până la data de 29.02.2024 ;
• Nevoie identificată la nivelul școlii noastre , care a vizat creșterea gradului de responsabilitate civică a elevilor . Este necesar ca aceștia să conștientizeze că tot ce folosesc și consumă lasă urme , de cele mai multe ori ireversibile , asupra mediului .
• Școala noastră și-a propus educarea elevilor în spiritul protejării mediului înconjurător , prin informarea și implicarea directă a acestora în activitățile proiectului .
Obiectivul 2- Dezvoltarea inteligenței ecologice pentru un grup de 12 elevi din ciclul primar și gimnazial al Școlii Gimnaziale „ Dimitrie Cantemir ” Vaslui , până la data de 29.02.2024 ;
• Legat de aceeași nevoie de creștere a gradului de responsabilitate civică , elevii au fost încurajați în exercitarea unor acțiuni cu impact pozitiv asupra mediului prin schimbarea stilului de viață și crearea de abilități practice în a lua decizii de consum prietenoase cu mediul .
• Această dezvoltare a inteligenței ecologice are ca punct de plecare ideea că este mai bine să creezi deprinderi care să reziste în timp decât să faci activități cu caracter temporar .
• Elevul trebuie să își însușească un comportament civic durabil . Obiectivul 3- Creșterea nivelului de informare și de responsabilizare în rândul a 446 de copii și elevi ai Școlii Gimnaziale „ Dimitrie Cantemir ” Vaslui , până la data de 29.02.2024 .
• Dincolo de responsabilizarea celor 12 elevi implicați direct în proiect , scopul școlii a fost de a crea un comportament civic sănătos tuturor elevilor săi . Prin urmare , elevii implicați în activitățile proiectului au fost promotorii unei educații ecologice sănătoase și durabile .
• Aceștia au transmis informațiile dobândite în rândul colegilor , crescând astfel nivelul de informare și responsabilizare la nivelul întregii instituții . Proiectul s-a concentrat pe schimbarea comportamentului generațiilor viitoare prin formarea de deprinderi responsabile față de mediu .
�Pagina
de start 23 Cuprins�