EXPERT AAN HET WOORD
61
Liefde voor altijd?
Het huwelijk is natuurlijk vooral een kwestie van liefde voor altijd. Toch is het vóór het aangaan van een huwelijk belangrijk om na te denken over een eventueel einde ervan. Veel mensen deden dat al omdat ze de algehele gemeenschap niet bij hen vonden passen. De politiek heeft hier naar geluisterd. Vanaf 1 januari 2018 betekent trouwen niet meer automatisch de algehele gemeenschap van goederen.
In de media wordt nog wel eens gezegd dat binnen het nieuwe systeem mensen automatisch onder huwelijksvoorwaarden trouwen. Dat is zeker niet het geval. Huwelijksvoorwaarden kunnen namelijk zeer verschillende regelingen bevatten.
PETER KOOIJMAN
Het uitgangspunt van de veranderingen per 1 januari is dat bij nieuwe huwelijken het vermogen dat de echtgenoten hadden vóór het huwelijk privé blijft. Dat geldt ook voor alle schenkingen en erfenissen. Het overige vermogen wordt gemeenschappelijk. In de wet zijn verschillende uitzonderingen opgenomen, die het in een heel aantal gevallen wenselijk maken om af te wijken van het nieuwe wettelijk systeem.
Zo valt een woning waar de aanstaande echtgenoten in afwijkende verhoudingen eigenaar van zijn in de huwelijksgemeenschap. Dat betekent bij een eigendom van 80 procent bij de één en 20 procent bij de ander, dat men opeens 50-50 eigenaar wordt. Ook in een situatie dat de ene partner veel meer eigen geld heeft geïnvesteerd in een gezamenlijke woning, raakt die persoon een deel daarvan kwijt. notaris bij Kooijman Autar Notarissen
Bij ondernemers is er misschien wel de meeste aanleiding om af te wijken van de wet. De ondernemer die een onderneming heeft die niet gemeenschappelijk is, moet namelijk bij beëindiging van het huwelijk een vergoeding betalen aan de andere echtgenoot. Dat is een vergoeding voor de arbeid, kennis en vlijt van de ondernemer. In de Tweede Kamer is gesproken over de hoogte van die vergoeding. Men wil dit overlaten aan de praktijk en daarmee aan de rechter. Wel staat vast dat dit niet automatisch het fiscale DGA-salaris is en dat het zo maar veel meer kan zijn. Door het maken van huwelijksvoorwaarden kan voorkomen worden dat er bij echtscheiding discussie ontstaat over de omvang van de vergoeding. Ook kan worden voorkomen dat een groot deel van de waarde van de onderneming afgedragen moet worden.
Huwelijksvoorwaarden zijn ook nu nog in veel gevallen gewenst. Laat je in ieder geval goed voorlichten wat de nieuwe regels voor jou betekenen. Dan kun je altijd nog besluiten dat de Haagse politiek de gevolgen van jouw huwelijk bepaalt.