5
Εκδρομή:
Βεργίνα-Νάουσα-Πλαταμώνας
Στις 30/5/2013 πραγματοποιήσαμε και την μεγάλη σχολική εκδρομή στην Βεργίνα-Νάουσα-Πλαταμώνα. Ξεκινήσαμε το πρωί, 7 η ώρα, συναντηθήκαμε στην πλατεία του χωριού. Πήγαμε με το τουριστικό λεωφορείο από το Βελεστίνο . Κατά τις έντεκα ήμασταν στο μουσείο της Βεργίνας. Γύρω στις μία ώρα και κάτι είχαμε τελειώσει και ήμασταν έτοιμοι να πάμε στη Νάουσα για φαγητό. Φτάσαμε και ήταν υπέροχα μέσα στα δέντρα και στο χορτάρι. Σταματήσαμε για φαγητό σε μια ωραία ταβέρνα που απέναντι ήταν το ποτάμι. Περάσαμε στον Πλαταμώνα για μια ωρίτσα για καφεδάκι εκεί στην θάλασσα. ΣτΙς οχτώ και μισή θα αναχωρούσαμε για το χωριό. Στην διαδρομή χορέψαμε και γενικά ήταν αξέχαστη η εκδρομή.
Δήμητρα Μ. Στ' τάξη
Μάιος 2013
Γράφουν τα Φεραιάκια της Ε'-ΣΤ
Ένα παιδί κρατάει σημειώσεις
Στη Βεργίνα είδαμε τους θολωτούς τάφους. Βασικά σε αυτόν τον χώρο υπήρχαν 4 τάφοι . Οι δύο από αυτούς αναγνωρίζονταν και ήταν του Φιλίππου Β’ και του εγγονού του και γιου του Μ. Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο.
Είναι μακεδονικοί τάφοι με δύο κάμαρες που καλύπτονται από λόφους τις λεγόμενες τούμπες.
Στον τάφο του Φιλίππου Β’ έχει ταφεί και η γυναίκα του Μίδα. Τότε έκαιγαν το σώμα του νεκρού και μετά τα οστά του τα έβαζαν στη χρυσή λάρνακα.
Η λάρνακα του Φιλίππου Β’ είχε πάνω ένα μεγάλο Ήλιο, λουλούδια τους λεγόμενους ρόδακες και για στηρίγματα πόδια λιονταριού. Επίσης είδαμε και πολλά αντικείμενα αλλά και όπλα του Φιλίππου Β’ όπως τη σάρισα , την ασπίδα και το περιδέραιο.
Η είσοδος του τάφου είναι από τις ορθογώνιες πέτρες,τα λεγόμενα κλειδιά, έμπαιναν τότε οι κλέφτες της εποχής (τυμβωρύχοι) και πρόσφατα η αρχαιολογία.
Μαρία Κ. Ε’ τάξη