Ξημερώματα της 29ης Μαΐου, ημέρα Τρίτη, άρχισε η μεγάλη επίθεση. Τις ομοβροντίες των κανονιών σκεπάζει ο αχός του πιο μεγάλου από αυτά της μπομπάρδας, που χτυπά και ραγίζει τον πύργο του Αγίου Ρωμανού. Χιλιάδες πολιορκητές ορμούν στα τείχη, στα λαγούμια και στη βαθιά τάφρο, αψηφώντας τον θάνατο. Και οι πολιορκημένοι, όλοι πολεμούν αδιάκοπα και αποκρούουν τις επιθέσεις. Από την κερκόπορτα, μια μικρή πύλη του εσωτερικού τείχους που βρέθηκε ανοιχτή, μπήκε στην πόλη μια μεγάλη ομάδα γενιτσάρων. Χτύπησαν πισώπλατα τους υπερασπιστές κι άνοιξαν κάποιες από τις μεγάλες πύλες των τειχών.
Τα πλήθη των πολιορκητών όρμησαν ακράτητα στην πόλη και στις Επάλξεις. Κι εκεί έγιναν μάχες σκληρές σώμα με σώμα. Ο Αυτοκράτορας, την ώρα αυτή ήταν στα τείχη, στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, και συντόνιζε τους υπερασπιστές. Ρίχτηκε στη μάχη και πολέμησε τους εισβολείς, πρώτος. Κι έπεσε εκεί ηρωικά ανάμεσα στους, συντρόφους του. Ήταν 29 Μαΐου 1453 ημέρα Τρίτη."Η πόλις Εάλω,η πόλη Πάρθηκε!".
Μάρθα Π (Στ' τάξη)
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Τα παλιά τα χρόνια μού είπε ο παππούς και η γιαγιά μου,τα παιδιά έπαιζαν στις γειτονιές πολλά παιχνίδια που εμείς σήμερα δεν τα ξέρουμε και διασκέδαζαν και χαίρονταν.
Η τσελίκα: Το έπαιζαν με 2 ξύλα, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Με το μεγάλο ξύλο χτυπούσες το μικρό και όποιος το πέταγε πιο μακριά ήταν ο νικητής.
Γκαβούτσικο:Έδεναν τα μάτια ενός παιδιού και έπρεπε να πιάσει κάποιον άλλο και να βρει ποιος είναι...Γιαγιά,νομίζω ότι αυτό κάτι μου θυμίζει. Είναι η σημερινή μας "τυφλόμυγα".
Ρολογάς: Ένα παιδί ήταν "ρολογάς" και οι υπόλοιποι ρωτούσαν "τι ώρα είναι ρολογά;" Και εκείνος απαντούσε για παράδειγμα "είναι 5 η ώρα"και έκαναν 5 βήματα μέχρι να τον πλησιάσουν.
Καλαθάκια:Το έπαιζαν με πέτρες.Έβαζαν την μία πέτρα πάνω στην άλλη και όποιος τις έριχνε κάτω με την μπάλα ήταν ο νικητής.
Σταυριανή Κ. Β΄ τάξη
Διάφορα
Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ