Broderiets bidrag till medicinsk historia
Broderiets bidrag till medicinsk historia
Inte så mycket om vad jag gör , i och med att det är mest att packa upp samlingen nu när den flyttas tillbaka till museet , men om det som jag läser i förberedelsen för en liten visning om broderi i samlingen . Visste ni att utan broderi skulle det inte finnas kärlkirurgi , vilken i sin tur leder till möjligheter för transplantationer .
arbetsterapi och studieverksamheter på Lillhagens psykiatrisjukhus .
Anna Stow , Medicinhistoriska museet , Göteborg
År 1894 i Lyon Frankrike blir den dåvarande franske presidenten Carnot knivhuggen , hans liv gick inte att rädda . Blivande kirurg Alexis Carrel var besviken över läkarens kompetens . Han trodde att om de läkare som behandlat presidenten hade haft kunskap om hur man syr ihop blodkärl skulle det ha gått att räddat hans liv .
För att utveckla metoden fick Carrel lektioner från Marie Anne Leroudier , en brodös som , bland annat , jobbade på draperiet till operan i Paris , och vars arbete numera finns i museisamlingar . Carrel lärde sig sy i cigarrettpapper – lika tunn som hud , med storlek 13 nål från Kirby och linnetråd som användes i spetstillverkning .
Carrel fick Nobelpriset 1912 som ett erkännande för hans arbete med vaskulär sutur och transplantation av blodkärl och organ , metoden används än idag .
I vår samling har vi både broderi från sjukhuset gjord av sjuksköterskor och patienter i en tid då man hade brickdukar och mycket annan textil , samt broderi från
Ovan vänster : Suturtråd från museets samlingar , fast för tjock för kärlkirurgi Foto : Anna Stow , Medicinhistoriska museet , VGR CC-BY
Ovan höger : Patientarbete från Lillhagen psykiatrisjukhus Foto : Anna Stow , Medicinhistoriska museet , VGR CC-BY
Nedan : Broderande sjuksköterskor , Sahlgrenska sjukhus 1913 , från Medicinhistoriska museets samling . ( CC-BY )
5