“ We willen niet zomaar een hulppakket bij de mensen droppen ”
Zoals Israëlieten vroeger met een grote boog om Samaria heen trokken , zo proberen Kroaten vandaag de dag de voormalige republiek Krajina , een Servische regio binnen Kroatië , te vermijden . Het is een verlaten , gebroken gebied , waar vooral nog Servische ouderen wonen . Eenzaam , en in grote nood . René Pronk van de stichting Proplan heeft zich hun leed aangetrokken en probeert hen , in samenwerking met ECM , te bemoedigen .
De Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog ( 1991-1995 ) heeft veel littekens achtergelaten , onder alle bevolkingsgroepen . Aan het begin van de oorlog verklaarden Servische Kroaten zich autonoom en verdreven hun Kroatische landgenoten uit Krajina . Aan het einde van de oorlog namen de Kroaten het gebied weer in en verjoegen de Serviërs . De operaties gingen gepaard met verschrikkelijke misdaden . Na de oorlog keerde een klein deel van de Serviërs terug naar huis . Vooral ouderen . Ze troffen hun woongebied in armoedige toestand aan . Veel van hun bezittingen waren gestolen of vernield . De economie was opgedroogd en door de ontvolking bleef de armoede hardnekkig voortbestaan . Velen van hen moeten rondkomen met 80 euro per maand . Dat terwijl de prijzen van boodschappen en transport in Kroatië hoger zijn dan in Nederland . René Pronk was al tijdens de oorlog actief in het gebied . Hij verzorgde hulptransporten , maar kwam daarbij niet verder dan Zagreb . Later raakte hij via zijn vader Willem Pronk intensiever bij het gebied betrokken . Zijn vader verkocht na zijn pensioen zijn bedrijf en richtte Proplan op . Door middel van microkredieten probeerde hij mensen te helpen zelfredzaam te worden . Zoon René was lange tijd voorganger in een evangelische gemeente , maar toen hij op zijn veertigste trouwde , besloot hij een nieuwe start te maken . Hij verhuisde naar Kroatië en nam het werk van Proplan van zijn vader over .
EEN VRIEND ZIJN René woont in Ozalj , in het natuurpark Zumberak , en reist vanuit daar met regelmaat naar oude , eenzame en hulpbehoevende mensen in veertien ( vaak afgelegen ) gebieden . Dit bezoekwerk ziet hij als zijn kerntaak . “ Daarbij willen we niet zomaar een hulppakket bij mensen droppen : we willen een relatie met hen krijgen , een vriend voor hen zijn ”, vertelt hij . Als René schrijnende gevallen tegenkomt , zet hij met hulp van sponsors hulpacties op touw . Zo werd een Bosnisch vluchtelingengezin geholpen met een microkrediet en werden andere families geholpen door middel van bijvoorbeeld renovaties aan hun krakkemikkige woningen . Een belangrijk uitgangspunt van René is dat mensen niet bevestigd worden in hun armoede . “ We willen kijken naar wat ze nog wél kunnen doen . Zo trof ik een meisje in een arm gezin dat dacht dat ze nooit in haar leven normaal werk zou kunnen krijgen . Mijn vrouw en ik hadden een postkaartenwinkel opgezet en daar heeft ze twee jaar kunnen werken . Nu is ze manager van een schoenenwinkel .”
GESCHENK UIT DE HEMEL De giften die aan Proplan worden gegeven , worden volledig gebruikt om mensen te helpen . René en zijn vrouw zijn selfsupporting . Hij werkt als fotograaf , zij doet vertaalwerk , en verder verhuren ze een huis en zijn ze bezig met toeristische projecten .
Wilt u het zendingswerk in Kroatië ondersteunen ? Maak dan een gift over naar NL02 INGB 0000 2549 97 tnv Stichting ECM Nederland onder vermelding van ‘ Kroatië ’.
ECM EUROPA INFO 5