ESÜ Multimedya E-kitap Sırası Kitap 3:Vayots Dzor | Page 9

Vayots Dzor, Ermenistan’ın en güneyinde bulunan vilayetlerden biridir. Vilayet, araştırmalara değer tarihi mekanlar ve doğa harikaları ile meşhurdur. Bin yıldır değişik kültürlerin ara yollarında bulunan vileyet, eski, ortaçağ ve çağdaş toplum etkilerini taşımaktadır. Tek başınıza veya yerli rehber ile çıkacağınız bir yürüyüş sırasında ortaçağ dönemi kilise harabeleri veya 13. yüzyıla dayanan terkedilmiş mezarlıklar bulabilirsiniz.

Son yıllarda araştırmacılar Vayots Dzor’un eski tarihi hakkında yeni keşifler yapmıştırlar. 2007 yılında arkeologların yapmış olduğu araştırmalara göre yaklaşık 6000 yıl önce Areni-1 Mağara Kompleksi dünyanın en eski şarap üretim merkezlerinden biri olmuştur.

Areni-1 Mağara Kompleksi’nin etrafında yürüyüşünüz sırasında olağanüstü araziyi göreceksiniz. Burası bin yıl boyunca yerleşim yeri olmuştur. Kuru çevreye has dik dağlar, akan nehirler ve zengin bitkiler, yıllar boyunca tarım çalışmalarını ve şarap üretimi için gerekli olan üzüm çeşitlerinin yetiştirme çalışmalarını mümkün kılmıştır. Ermenistan ayrıca sismik aktivite merkezidir. Volkanik toprak, Ermenistan’ın üzüm bağları, ayrıca zengin bazalt, tüf ve obsidiyen depozitleri için mükemmel bir temel sağlamıştır. Yıllar boyunca insanlar bu hammaddeleri ticaret, inşaat ve günlük hayat alanlarında kullanmıştır. Tarih öncesi, ortaçağ ve çağdaş dönemlerden günümüze ulaşan eser ve yapılar, çevre ile bu önemli simbiyotik bağı ispat etmektedir.

Tarih: Video

Areni 1- Mağara Kompleksi

Fotoğraf: Stephanie Moore, Benim Ermenistanım Programı, Smithsonian Enstitüsü ve ABD Uluslararası Gelişim Ajansı (USAID)

Bin Yıllık Tarih: Değişik Çağlarda Vayots Dzor