ESÜ Multimedya E-kitap Sırası e-Kitap 2: Erivan’ı Keşfedin | Page 56

Mart/Nisan: Paskalya (Zatik) tarihi değişen bir yortudur. Ermeni Apostolik Kilisesi’nin ikinci büyük yortusudur. Paskalya 21 Mart ve 26 Nisan tarihleri arasında, dolunaydan sonra ilk Pazar gününe denk gelir. Tarihi değişen Paskalya yortusuna göre diğer Ermeni yortuların ve bayramların tarihleri belirlenir. Paskalya Cuma gününde başlar ve hafta sonuna kadar devam eder. İsa Mesih’in Diriliş Yortusu sırasında insanlar birbirlerine “Mesih ölülerden dirildi” söyleyerek selam verir (“Kristos haryav i merelots”), ve cevap olarak “Mesih’in dirilişi kutlu olsun” (“Orhnyal e harutyunn Kristosi”) alır. İnsanlar yortu için yumurtalar boyar. Kırmızı boyanmış yumurta dünyanın kurtuluşu için İsa Mesih’in döktüğü kanı simgeliyor. Ermenistan’da geleneksel bir oyun var: iyice haşlanmış yumurtaları dağıtıyorlar ve her oyuncu karşısındaki oyuncunun elindeki yumurtaya vuruyor, kabuğu kırmak için.

Kazanan, kaybeden kişinin elindeki yumurtasını alıyor.

Paskalya’nın ertesi günü merelots. Bu günde insanlar yakınlarının mezarlarını ziyaret eder.

8 Mart: Ermeniler için Dünya Kadınlar Günü çok önemli, çünkü 8 Mart’ta bir ay devam eden kadınları övme dönemi başlıyor. Tüm kadınlar ailelerinden, arkadaşlarından ve iş arkadaşlarından hediyeler, çiçekler alıyor. 8 Mart- 7 Nisan arasında olan dönem Kadınlar Ayı olarak kabul edilir.

7 Nisan: Kadınlar Ayı Annelik ve Güzelik Günü’nde (Anneler Günü) sona eriyor. Bu önemli günde anneler çocuklarından hediyeler ve çiçekler alır.

Ermeni Yortuları ve Bayramları

Erivan Hakkında Temel Bilgiler.