ESÜ Multimedya E-kitap Sırası e-Kitap 2: Erivan’ı Keşfedin | Page 14

M.Ö. 6-4 yüzyıllar arasında Erivan, Ahameniş İmparatorluğu’nun bir parçası olan Ermenistan Satraplığın en önemli siyasi ve ticari merkezlerinden biriydi. Aynı zamanda Erivan Büyük Hayk’ın bir parçasıydı (M.Ö. 201 kadar Orontid Hanedanı, M.Ö. 189-M.S. 12 sırasında Artaksiad Hanedanlığı ve 52-428 Arşak Handeanlığı hükümdarlığı altında).

Değişik tarihi kargaşalara rağmen Erivan yüzyıllar boyunca ayakta kalabildi. Şehir Asurlar, Romalılar, Bizanslıar, Farslar, Araplar, Moğollar ve Türkler tarafından defalarca işgal edilmiştir.

658 yılında Erivan Araplar tarafından işgal edildi. Bu olayları anlatmak için

Ortaçağ dönemi Ermeni kronikleri şehir ismini Erebuni değil, ‘Yerevan’ olarak

anıyorlar. 885 yılında Bagratuni44 Hanedanlığı45 tahta geçtiği zaman (885-1045) Erivan bağımsiz Ermenistan’ın bir parçasıydı. 13-14 yüzyıllar sırasında Erivan Zakarid Hanedanlığın hükmü46 altındaydı (1201-1360). Sonraki yüzyıllar sırasında Erivan Türkler ve Moğollar tarafından işgal edilmiştir. Sonrasında, stratejik önemi sayesinde Erivan geri kazanılmıştır. Ancak şehir Safavid Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yeniden bölünmüştür.

Ortaçağ Dönemi Yapılar

301 yılında Ermenistan Hristiyanlığı devlet dini olarak kabul etti. Ve böylece 301 yılı erken Hristiyanlık dönemi mimarlığının başlangıcı oldu. 5. yüzyılda kurulan Petrus ve Pavlus kilisesi Erivan’da inşa edilen ilk kiliselerden biridir. Kilise 1931 yılında yıkıldı ve kilisnin yerine Moskova sineması inşa edildi. Günümüze kadar duran en eski kilise Avan Katoğike Tsiranavor Kilisesi’dir(595-602). Ancak 1679 yılında kilisenin bir kısmı deprem sonucunda yıkılmıştır.

Ermeni Kral Üçünci Tırdat’ın Vaftiz Töreni

Aziz Petrus ve Pavlus

Katoğike Tsiranavor Kilisesi, Avan

(cc) Travis Witt

Tarihi:

Ermeni Hanedanlar Dönemi