Enertec Tuulivoimakatsaus 2021 | Page 4

Tuulivoimaa paikallisen yhteisön ehdoilla

TEKSTI : SAMI J . ANTEROINEN KUVAT : JOONA MÄKI / HUURU MEDIA
VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy kehittää , rakentaa ja operoi tuulipuistoja kokonaisvaltaisella otteella . Oululainen VSB luottaa kaikessa toiminnassaan avoimen vuoropuhelun ja toimivan yhteistyön voimaan .
VSB : N SUOMEN toimitusjohtaja Seppo Tallgren toteaa , että kokonaisvaltainen toimintatapa on yritykselle luonteva tapa toimia .
” Olemme mukana hankkeen koko elämänkaaressa ja hoidamme koko ketjun alusta loppuun ”, kuvailee Tallgren , jolla on reilun vuosikymmenen kokemus tuulivoima-alalta .
Tuulivoiman mahdollisuuksiin Tallgren uskoo rajusti ja VSB : n tavoitteena onkin rakentaa maahan 1 500 megawatin edestä tuulivoimaa tällä vuosikymmenellä . ” Tuulivoima on tutkitusti edullisin tapa rakentaa uutta energiatuotantoa . Uusiutuvana energiamuotona tuulivoima edistää Suomen ja EU-tason ilmastotavoitteita kaikkein tehokkaimmin ”, hän toteaa .
” Vaikka tuulivoimaa on luvitettu ja rakennettu tähän mennessä paljon , sitä tullaan jatkossa rakentamaan vielä laajemmin ”, Tallgren ennustaa ja lisää , että monissa kunnissa on herätty miettimään tuulivoimahankkeiden tuomia mahdollisuuksia aivan uudella tavalla .
Tuulivoima innostaa kuntia Tuulivoimahankkeet tuovat sellaista taloudellista toimeliaisuutta , jota kuntapäättäjät peräänkuuluttavat – ja toki myös huomattavan verokertymän .
Suomen tuulivoimaloista tilitettiin yksistään kiinteistöveroa kunnille yli 15 miljoonaa euroa vuonna 2020 . Pohjois-Pohjanmaa pitää edelleen paikkansa Suomen suurimpana tuulivoimamaakuntana ja maakunnassa sijaitsevat kunnat saivat viime vuonna yhteensä lähes kuuden miljoonan euron kiinteistöverotulot tuulivoimaloistaan .
Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimaan investoidaan jo kaksi kertaa Pyhäjoen ydinvoimalan verran . Hankealueet ovat kasvussa myös muissa maakunnissa .
Ensimmäinen hanke nousee Kalajoelle Vuonna 2016 perustettu VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy on löytänyt hyvin paikkansa markkinoilla ja sillä on takanaan kansainvälisen emoyhtiön tuki . VSB-konserni on pystyttänyt tähän mennessä 655 tuulivoimalaa , joista suurimman osa Keski-Eurooppaan . VSB Suomen ensimmäinen tuulivoimala nousee Kalajoen Juurakkoon , tietenkin Pohjois-Pohjanmaalle .
Juurakon tuulipuisto koostuu seitsemästä Nordex N163-tyypin tuulivoimalasta . Yksittäisen voimalan teho on 5,7 megawattia ja napakorkeus 148 metriä .
” Tällä hetkellä maanrakennustyöt ovat käynnissä kohteessa ”, kertoo kesäkuun alussa haastateltu Tallgren .
Sähköntuotanto alkaa reilun vuoden päästä Maanrakennusta seuraa muuntamon rakentaminen ja kaapelointi . Itse tuulivoimalat saapuvat Raahen satamaan , josta ne kuljetaan tuulipuistoon keväällä 2022 . Voimaloita ryhdytään pystyttämään saman tien toukokuussa , ja ne otetaan käyttöön portaittain siten , että valmiin puiston sähköntuotanto alkaa syksyllä 2022 .
” Käytämme hankkeessa viimeisintä teknologiaa ja rakentamisen toteuttavat pääosin paikalliset urakoitsijat ”, toteaa Tallgren .
4 enertec tuulivoimakatsaus 2021