Enertec Tuulivoimakatsaus 2021 | Page 20

Pietarsaaren satama valmiina haastaviinkin tuulivoimaprojekteihin

TEKSTI : SAMI J . ANTEROINEN KUVA : COASTLINE
Pietarsaaren satamassa tehokas tavarankäsittely on avainasemassa . Viime aikoina satamassa on tehty hartiavoimin töitä , jotta myös tuulivoimaprojektit saataisiin ” virtaamaan ” Pietarsaaren kautta .
Pietarsaaren satama
TOIMITUSJOHTAJA JUHA Hakala toteaa , että tuulivoimaprojekteja on kaavailtu paljon Pohjanmaalle – ja Pietarsaari on luonteva linkki lakeuksien toimitusketjussa .
” Puolet nyt suunnitellusta uudesta tuulivoimakapasiteetista sijaitsee alle 200 km säteellä Pietarsaaresta ”, Hakala toteaa .
Viime vuonna Suomeen rakennettiin 67 uutta tuulivoimalaa , joiden yhteenlaskettu teho on 302 megawattia . Vuoden lopussa Suomen tuulivoimakapasiteetti ylsi yhteensä 2 586 megawattiin ja 821 tuulivoimalaan .
Tästä vuodesta odotetaan Suomen kaikkien aikojen tuulivoimavuotta : jos kaikki tuulivoimahankkeet , joista on tehty investointipäätös , valmistuvat suunnitelmien mukaisesti , lisääntyy Suomen tuulivoimakapasiteetti yhteensä 990 megawatilla .
Uusi satamakenttä 7 hehtaaria Ei siis ihme , että Pietarsaaressa halutaan mukaan nauttimaan myötätuulesta . Satamassa ollaan enemmän kuin valmiita isoihin toimituksiin : uusi seitsemän hehtaarin kokoinen satamakenttä pystyy hoitelemaan paljon tavaraa ja suora reitti 8-tielle tarkoittaa sitä , että pullonkauloja ei pääse syntymään myöskään matkalla maantielle .
Hakalan mukaan valmiiksi mietitty konsepti ja esteettömyys on iso juttu , kun maantiekuljetuksia tarvitaan tyypillisen tuulivoimaprojektin yhteydessä noin 150 kappaletta .
Tuulivoimaprojektin logistiikka on aina haastava palapeli , koska esimerkiksi runkoputket ja generaattorit painavat noin 100 tonnia per kappale . ” Siivet ovat 80 – 90 metriä pitkiä , mutta suhteellisen kevyitä – noin 30 tonnia per ”, Hakala kuvailee .
Oppia Rauman kautta Satamassa toimii satamaoperaattorina Euroports Pietarsaari Oy , joka vastaa alueen lastinkäsittelystä sekä tarjoaa varastopalveluja . Euroports tuottaa ahtaus- huolinta- , laivaselvitys- , rahtaus- ja välityspalveluja sekä kotimaisille että ulkomaisille yrityksille .
Euroports Pietarsaari Oy : n operatiivinen johtaja Pauli Rautiainen kertoo , että Europortsin toinen Suomi-satama – Rauma – on hoidellut vuosien varrella lukuisia tuulivoimaprojekteja . ” Meillä on Rauman asiantuntemus käytettävissä nyt , kun aloitamme vastaavan toiminnan myös Pietarsaaressa ”, Rautiainen kertoo . ” Olemme kartoittaneet tuulivoimaprojektien erikoispiirteitä ja miettineet oman ketjun valmiiksi .”
Yhteydenottoja yhä enemmän Rautiainen vahvistaa , että Pohjanmaan kasvava maine ” tuulivoimamaakuntana ” on tuonut Euroports Pietarsaarelle kyselyjä alan toimijoilta – ja tarjouksiakin on tehty .
” Myös asiakkaita on käynyt tutustumassa toimintaamme . Uskomme , että meillä on hyvä mahdollisuus laajentaa tuulivoimaprojekteihin .”
Pietarsaaresta löytyy esimerkiksi sata tonnia nostava satamanosturi ja kaksi konttikurottajaa – ja 50-henkinen miehistö valmiina iskemään kiinni isoonkin toimitukseen . Satamassa on kuusi laituripaikkaa , joten isotkin alukset pääsevät joustavasti ja nopeasti purkamaan lastiaan . Lisäksi Pietarsaaren sataman väylä on turvallinen ja riittävän syvä isoillekin laivoille ( 11 m ).
” Meillä on myös aina valmiuksia kehittää toimintaa edelleen – erittäin asiakaslähtöisesti ”, Rautiainen toteaa .
Jatkuvan kehittämisen polulla Pietarsaaren sataman kautta kulkee vuosittain vajaa 1,5 miljoonaa tonnia tavaraa . Tärkeimmät sataman kautta kulkevat tuotteet ovat selluloosa , sahatavara , paperi , sementti ja lipeä .
Sataman tavoitteena on jatkuvasti parantaa edellytyksiä kuljettaa yhä suurempia määriä kappaletavaraa , konttitavaraa ja puutavaratuotteita . n
Lisätietoja : www . portofpietarsaari . fi
20 enertec tuulivoimakatsaus 2021