Enertec Tuulivoimakatsaus 2021 | Page 16

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

TEKSTI : SANNA-LIISA KIISKINEN , SAVON MEDIA
Pieksämäki ottaa ison harppauksen kohti hiilineutraaliutta , kun Niinimäkeen kaavoitettu tuulivoimala-alue alkaa tuottaa tulevaisuudessa uusiutuvaa energiaa valtakunnalliseen sähköverkkoon . Valmistuttuaan se on itäisen Suomen suurin tuulipuisto , jolla on ilmaston lisäksi iso vaikutus myös kuntatalouteen .
– TUULIPUISTO toteuttaa hyvin hiilensidontatavoitteitamme . Lisäksi sen myötä saadaan paikkakunnalle uusiutuvaa energiaa , mikä on ympäristön , kuntalaisten ja kuntatalouden näkökulmasta erittäin hyvä asia . Hanke tarjoaa työtä , kunta saa kiinteistöverotuottoja ja kenties kokonaan uutta liiketoimintaa alueelle , visioi Pieksämäen kaupungin elinkeinojohtaja Markus Vesterinen .
Työtä paikallisille yrittäjille Voimalahankkeen toteuttaa OX2 , jolla on pitkä kokemus ja tuntemus tuulivoimaloiden rakentamisesta sekä Suomessa että muualla maailmassa . OX2 on Euroopan johtava maatuulivoimahankkeiden toteuttaja . Tässä vaiheessa suunnitelmissa on enintään 29 voimalaa alueelle . Työllisyysvaikutukset Pieksämäen seudulle ovat merkittävät , kun rakentaminen käynnistyy .
Tämän hetkisen suunnitelman mukaan hankkeen rakentaminen alkaisi vuonna 2023 ja kestäisi 2 – 3 vuotta .
– Eniten työllistää hankkeen rakentamisvaihe . Yleensä tiestön ja sähköverkon rakentaminen tapahtuu paikallisin voimin , mutta itse voimala tulee ulkomailta . Sen pystyttäminen puolestaan tuo alueelle työvoimaa , joka tarvitsee esimerkiksi majoitus- ja ruokailukapasiteettia alueen yrityksistä , luettelee hankkeen projektipäällikkö Kirsi Koivunen .
Kyseessä on kokoluokaltaan parinsadan miljoonan euron investointi , jossa kaupunki on saamapuolella . Kaupunki hyötyy muun muassa kiinteistö- ja yhteisöverotuottoina . Koivusen mukaan yhteiskunnan tukia hankkeeseen ei käytetä .
– Investoinnin suuruusluokka on noin 200 miljoonaa . Investori tulee omistamaan hankkeen eli hanke toteutetaan markkinaehtoisesti , yhteiskunnan tukia siihen ei käytetä .
16 enertec tuulivoimakatsaus 2021