ENERGIATEHOKKUUDEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄ ETJ + – ASKELEENA KOHTI ISO50001-JÄRJESTELMÄÄ
ENERGIATEHOKKUUDEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄ ETJ + – ASKELEENA KOHTI ISO50001-JÄRJESTELMÄÄ
VSV-Energialla ja VSV-konsernissa ETJ + toimii askeleena kohti ISO50001- energiahallintajärjestelmää . VSV-Energia on ABB : n ja Keskon lisäksi yksi kolmesta konkariyrityksestä , jotka ovat mukana energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa .
MUKANA ON myös 10 eri aloja edustavaa yritystä , jotka ovat vasta kehittämässä ETJ + -järjestelmää sekä yksi asiantuntijayritys .
” Pyrimme viemään ETJ +: n toimintaa kohti ISO50001-järjestelmää , joka sisältää ETJ +: aa enemmän vaatimuksia . Jos se joskus pitää sertifioida niin näin se menisi mahdollisimman joustavasti ”, toteaa kehityspäällikkö Teemu Niittymäki VSV-Energialta .
VSV-Energia liittyi mukaan elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen heti kauden alussa 2017 . Yhtiöllä on jo ennestään sertifioitu ympäristöjärjestelmä ISO14001 . ETJ + toimii nyt ikään kuin työkaluna matkalla kohti ISO50001-järjestelmää .
” Energiatehokkuuden johtamisjärjestelmä tuo esiin ja näkyväksi energiatehokkaat toimintatavat ja helpottaa asioiden kehittämistä ja eteenpäin viemistä sekä seurantaa . Järjestelmän rakentamisen alkutaipaleella kannattaa kiinnittää huomiota juuri siihen , mitä sertifioituja järjestelmiä on jo olemassa ja miten niiden avulla tehdään energiatehokkuustyötä sekä mitkä jo olemassa olevat mittarit ilmaisevat energiatehokkaat toimet ”, Niittymäki neuvoo vasta-alkajia .
Vanhat toimintatavat syyniin Järjestelmää rakennettaessa saatetaan törmätä vanhoihin toimintamalleihin ja tottumuksiin , jotka kenties eivät olekaan enää järkeviä , saati sitten energiatehokkaita .
” Miettikää yhdessä , miksi joskus on näin ryhdytty tekemään ja miksi se ei nykyään ole järkevää . Muutenkin on hyvä lähteä maltillisesti liikkeelle ja selvittää nykytilanne ja omat hyvät mittarit . Siitä sitten jatkuvan kehittämisen periaatteella , pienin määrätietoisin askelin eteenpäin . Ilman muuta kannattaa lähteä mukaan kehittämään ETJ + -järjestelmää. Aikaa ja resurssia on vaan muistettava varata riittävästi ”, Niittymäki kannustaa .
Energianhallintajärjestelmän käyttöönottamisessa on hänen mielestään hyvin pystynyt tuomaan esiin sitä tosiasiaa , että esimerkiksi VSV-Energia toimii jo hyvin energiatehokkaalla tavalla ja jatkuvan kehittämisen mallilla . VSV-konsernissa asiaa työstää kolmen hengen tiimi , ja asioita on käsitelty myös laaturyhmissä . Energiatehokkuuden poikkeamia selvitetään muun muassa sisäisin auditoinnein ja johdonkatselmuksin .
Uusia ideoita Käyttöteknisinä toimenpiteinä on modernisoitu vanhoja ja rakennettu uusia tuotantolaitoksia sekä vähennetty fossiilisten polttoaineiden käyttöä . Palveluita , polttoainetta ja tuotteita hankitaan aina mahdollisimman läheltä käyttöpaikkaa .
” Kaiken kaikkiaan hanke on antanut paljon ideoita ja monipuolistanut ajattelua , kun kuulee ja näkee , miten muut ovat toimineet tai suunnittelevat toimivansa ”, hän kiteyttää .
Huipennuksena päätöstilaisuus ensi vuoden alussa Energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa on järjestetty aloitustilaisuuden lisäksi kolme yhteistä tapaamista , joissa on teemoittain käyty läpi ETJ + -järjestelmän sisältö ja vaatimuksia . Lisäksi alussa toteutettiin energiatehokkuuden itsearviointi , jossa kartoitettiin yritysten energiatehokkuustyön nykytilaa . Kolmas tapaaminen järjestettiin Helsingissä 19.9.2024 . Tuolloin yritykset pääsivät pohtimaan hankkeen aikana tunnistettuihin kipukohtiin ratkaisuja ryhmäkeskusteluiden kautta . Päätöstilaisuus järjestetään 24.1.2025 Teamsissä . n
Lisätietoja : Motiva Oy energiatehokkuuden asiantuntija Sophia Havulinna sophia . havulinna @ motiva . fi
Energiatehokkuusjärjestelmä ETJ + on työkalu energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen . Se sisältää ISO 50001 -standardin tärkeimmät vaatimukset energiakatselmuksista . Energiatehokkuusjärjestelmän voi liittää olemassa olevaan johtamisjärjestelmään tai sitä voidaan käyttää itsenäisenä järjestelmänään . ETJ + on myös sertifioitavissa . ETJ + on laadittu Motivan , sertifiointiyritysten , Energiaviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyönä .
Lähde : Motiva
4 / 2024 enertec 31