Modernit ohjausjärjestelmät : tarkkuutta ja monipuolisuutta Nykyajan digitaalisten ohjausjärjestelmien avulla voidaan hallita sekä yksittäisiä prosessien osia että laajoja automaatiokokonaisuuksia . Voimalaitoksissa nämä järjestelmät tarjoavat tehokkaan tavan seurata reaaliaikaisesti eri laitteistojen kuntoa , käyttöastetta ja mahdollisia häiriötilanteita . Kunnonvalvonnan merkitys on suuri erityisesti suurissa voimalaitoksissa , joissa katkokset tai odottamattomat korjaukset voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita . Ohjausjärjestelmät , jotka hyödyntävät data-analytiikkaa ja tekoälyä , voivat myös ennakoida laitteistojen huoltotarpeet ja estää ongelmat jo ennen niiden ilmaantumista .
Esimerkiksi lämpötilaa , painetta ja värähtelyä mittaavilla antureilla voidaan reaaliajassa seurata , missä tilassa eri laitteet ovat , ja havaita potentiaaliset viat ajoissa . Näin pystytään optimoimaan kunnossapitoa ja vähentämään äkillisiä seisokkeja , jotka vaikuttaisivat tuotantoon ja saattavat lisätä ympäristöpäästöjä . Kun järjestelmät on liitetty älykkääseen analytiikkaan , voimalaitokset voivat tuottaa energiaa tehokkaammin , mikä tuo säästöjä ja samalla vähentää ympäristövaikutuksia .
Automaatioprojektit uusiutuvan energian tarpeisiin Uusiutuvan energian kasvu lisää merkittävästi tarvetta kattaville ja joustaville automaatioratkaisuille . Aurinko- ja tuulivoimalat tuottavat energiaa epätasaisesti , mikä vaatii tarkkaa seurantaa ja ohjausta energiantuotannon tasapainottamiseksi . Automaatiolla pystytään tehokkaasti hallitsemaan vaihtelua ja varmistamaan , että energian tuotanto pysyy luotettavana ja taloudellisena .
Uusiutuvien energianlähteiden yhteydessä voidaan hyödyntää ns . älykkäitä verkkoja ( smart grids ), joissa tiedonsiirto
10 enertec 4 / 2024