Suomen ensimmäisen EGS-pilottihankkeen Espoon Otaniemessä .
” Päästöttömän lämmöntuotannon kehittämiseksi aloimme tutkia , kuinka geotermistä energiaa voidaan hyödyntää kaukolämmön tuotannossa . Aluksi teimme kahden kilometrin syvyisen tutkimuskaivon , jolla varmistettiin , että alueen oletettu lämpötilagradientti pitää paikkaansa . Samalla saimme kallioperästä kairasydännäytteitä ”, kertoo Pentti .
Fortumin kaukolämpöverkkoon liitettävän geolämpölaitoksen tarkempi tuotantokapasiteetti selviää , kun vuoden 2021 virtaustestin tulokset saadaan analysoitua . Tuotanto on tavoitteena saada käyntiin vuoden 2022 loppuun mennessä .
Vahvaa osaamista vientituotteeksi Pilottihanke on monilta osin maailman ensimmäinen omaa tyyppiään edustava syvä EGS-laitos . Hankkeessa kehitetään ja testataan geotermisen energian hyödyntämiseen tähtäävää teknistä- ja liiketoimintakonseptia , jonka kaikkien työvaiheiden ratkaisut ovat taloudellisesti kannattavia sekä teknisesti toimivia .
”
EGS-teknologiaa kehitetään tällä hetkellä useissa hankkeissa maailmalla .
” Olemme saaneet Otaniemien hankkeessa syvälämpökaivoista vahvaa osaamista , josta on maailmanluokan vientituotteeksi . Suomen kallioperän kovuuden ja paksuuden vuoksi kehittämämme menetelmät ovat sovellettavissa erilaisten kallioperien työstämiseen ”, Pentti kertoo .
Sekä kotimaan lämmöntuotannon että vientituotteen kehittämisessä viranomaisten , tiedeyhteisön ja kaupallisten toimijoiden sujuva yhteistyö ja avoin viestintä ovat avainasemassa .
3 – 4 / 2021 enertec 13