enertec 3+4/2020 | Page 32

KUVA : AALTO YLIOPISTO / SUOMEN ILMAKUVA
Deep Heat poraa ennätyssyvälle
Energiayhtiö St1 porautuu noin 6,5 kilometrin syvyyteen Espoon kallioperään – eli syvemmälle kuin Suomessa koskaan aiemmin . St1 Deep Heat -pilottiprojektissa rakennetaan Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva , teollisen mittakaavan lämpölaitos Fortumin lämpölaitoksen alueelle Otaniemeen . Onnistuessaan pilottiprojekti voi mullistaa sen , miten Suomessa tuotetaan lämpöä .
Valmis laitos tuottaa kaavailujen mukaan jopa 40 MW energiaa . Laitos voisi kattaa jopa 10 prosenttia Espoon kaupungin kaukolämmön tarpeesta .
Deep Heat on nyt edennyt viimeiseen vaiheeseensa eli laiteasennuksiin ( mm . putkisto- ja sähköasennukset ), jotka tullaan suorittamaan syksyyn mennessä . Tavoiteaikataulu pilottilämpölaitoksen käyttöönoton aloitukselle on lokakuu 2020 .
Aalto-yliopistokiinteistöt Oy : n kehityspäällikkö Antti Säynäjoki toteaa , että Otaniemen maaperä on otollinen maalämmön hyödyntämiselle nyt ja jatkossa .
” Alueella on erittäin hyvää maalämpöpotentiaalia myös tulevaisuudessa .” n
Smart Otaniemi tuo Living Lab -ulottuvuutta kampukselle
Vuonna 2019 startanneen Smart Otaniemi -aloitteen tähtäimessä on suunnitella ja toteuttaa uudentyyppinen älykkään energian pilotointialue ja ekosysteemi Otaniemeen . Tavoitteena on pystyttää kansainvälisesti merkittävä alusta , jota voi käyttää ( ja näyttää ) Suomen älykkään energian ratkaisujen ja osaamisen malliesimerkkinä . Ideana on yhdistää eri osa-alueiden ( älykäs energia , rakennukset , liikenne , tietoliikenne ) pilotteja ja näin mahdollistaa uudentyyppiset synergiat ja arvoketjut .
Smart Otaniemi -alustaa voidaan hyödyntää sekä soveltavassa tutkimuksessa että kaupallisten tuotteiden ja konseptien testauksessa . Otaniemeen muodostuva innovaatioekosysteemi on jatkuvasti kehittyvä ja kaikille avoin .
Otaniemestä halutaan rakentaa aito ” living lab ” -tyyppinen pilotointialusta , jossa ratkaisuja päästään testaamaan ympäristössä , johon oikeat asiakkaat liittyvät . n
32 enertec 3 – 4 / 2020