enertec 3/2024 | Page 31

ILMOITUS

KANSALLISTA VETYINFRASTRUKTUURIA SUUNNITELLAAN YHTEISTYÖSSÄ

Suomessa selvitetään parhaillaan kansallisen vetyinfrastruktuurin linjausvaihtoehtoja ja vedynsiirtotarpeita . Kansallisen vetyverkon kehitys on Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kannalta keskeistä , sillä vetytalous luo uusia investointeja ja työpaikkoja sekä parantaa energiaitsenäisyyttä ja huoltovarmuutta .
KANSALLISEN VETYVERKON kehityksen tavoiteaikataulu on kunnianhimoinen , sillä tavoitteena on , että vetymarkkina ja -infrastruktuuri ovat toiminnassa 2030-luvun alkupuolella . Vetyputkessa virtaisi niin sanottua vihreää eli pääasiassa uusiutuvalla sähköllä tuotettua vetyä , jota tarvitaan teollisuuden raaka-aineeksi korvaamaan fossiiliset energialähteet .
” Vetyinfrastruktuurin avulla vetyä voidaan siirtää kustannustehokkaasti suuressa mittakaavassa . Vedyn siirron lisäksi putki mahdollistaa myös tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisen sekä lyhytaikaisen varastoinnin ”, kertoo Suomen vetylaaksojen kehityksestä vastaava Heli Virkki Gasgridilta .
Kansallisen vetyverkon suunnittelutyötä toteutetaan aluekehitysmallilla , jonka keskiössä ovat alueelliset toimijat ja tarpeet sekä alueellisten vahvuuksien hyödyntäminen .
” Aluekehitysmalli mahdollistaa paikallisten toimijoiden tarpeiden ja vahvuuksien huomioimisen sekä vetyverkon kehittymisen sinne , missä sille on eniten tarvetta . Koska iso osa tuulivoimahankkeista sijaitsee länsirannikolla ja suuri osa Suomen hiilidioksidipäästöistä syntyy Etelä-Suomessa , vedyn siirtoverkko rakentuu ensimmäisessä vaiheessa pääosin rannikkoalueelle .”
Aluemalli vastaa paikallisiin tarpeisiin Alueelliset toimijat on otettu suunnittelussa mukaan alusta alkaen , jotta suunniteltu vetyputkisto vastaa alueen toimijoiden tarpeisiin ja toiveisiin .
” Länsi-Suomen lisäksi vedyn siirtoverkkoa suunnitellaan jo nyt myös muualle Suomeen , kun tuuli- ja aurinkovoimatuotanto lisääntyy alueilla ”, Virkki sanoo .
Vetyinfrastruktuurin palvelut ja toimintatavat tulevat sisältämään samankaltaisuuksia Suomen nykyisen metaanin siirtoverkon kanssa , ja myös uusia toiminnallisuuksia tullaan liittämään kokonaisuuteen . Gasgrid toimii kaasujen siirtojärjestelmästä vastaavana verkonhaltijana .
” Infrastruktuurin kehittyessä tarjoamme muun muassa liittymisen alueelliseen vetyverkkoon , vedyn siirto- ja varastointipalvelut sekä ennen kaikkea turvallisen vetyputkiratkaisun ”, Virkki selventää .
Kansallinen vetyverkko kytkeytyy eurooppalaiseen yhteistyöhön Tulevan kansallisen vetyverkon rungon rakentumisen ohessa Gasgrid on mukana kolmessa kansainvälisessä , rajat ylittävässä infrastruktuurihankkeessa . Vetymarkkinan kehittäminen vaatii yhteistyötä erityisesti Itämeren alueella . Ruotsin , Suomen , Viron , Latvian , Liettuan , Puolan ja Saksan kaasunsiirtoverkonhaltijat ovat suunnittelemassa vedynsiirtoinfrastruktuuria , joka yhdistää vedyn kysynnän ja tarjonnan Euroopassa . ” Suomella on hyvät mahdollisuudet ladata vetytalouteen kilpailukykyä , joka kestää koko elinkaaren . Hallituksen vuonna 2023 tekemässä periaatepäätöksessä Suomi halutaan nostaa vetytalouden edelläkävijäksi , joka valmistaa kymmenen prosenttia EU : n puhtaasta vedystä ”, Virkki kertoo .
Suunniteltu vetyinfrastruktuuri edistää Euroopan ja kansallisen tason sekä alueellisten tavoitteiden saavuttamista .
” Kunnilla , päättäjillä ja yrityksillä on nyt erinomainen mahdollisuus päästä vaikuttamaan kansallisen vetyverkon suunnitteluun ja energiaitsenäisen Euroopan tulevaisuuteen ”, Virkki summaa . n
Lisätietoja : gasgrid . fi
3 / 2024 enertec 31