KUVA : TVO
linen , sillä se haittaisi Suomea ja koko Eurooppaa ja sataisi suoraan Putinin pussiin . Euroopassa tulee nyt hakea yhteisiä etuja ja ratkaisuja , joilla varmistetaan sähkön riittävyys energia kriisissä ja myös sähköjärjestelmän pitkän aikavälin kehitys Euroopassa ”, Heikkilä sanoo .
Suomen selviämiseen tulevista talvista vaikuttaa paljon Olkiluoto 3 , jonka tuotanto saavuttanee täyden 1 600 megawatin kapasiteetin talvella 2023 . Ydinvoimala vähentää merkittävästi Suomen sähköntuontitarvetta ja mahdollistaa sähkönviennin erityisesti Viroon sekä Etelä-Ruotsiin .
Myös maakaasutilanne on kohtuullinen venäläisen tuonnin loppumisesta huolimatta . Balticconnector-siirtoputki syöttää maakaasua Virosta , ja lisäksi Inkoon satamaan jo tulevana talvena saapuva LNG-terminaalilaiva lisää selvästi nesteytetyn maakaasun saatavuutta .
Tuulivoiman lisärakentaminen ehtii Suomen avuksi jo tulevina talvina , sillä nykyiseen 4 300 megawatin tuulivoimakapasiteettiin odotetaan kasvua 700 megawattia vuoden 2022 loppuun mennessä ja noin 1 500 megawattia vuoden 2023 aikana . Tuulisella säällä hätää sähkön riittävyydestä ei Heikkilän mukaan ole .
Toiveissa on myös sääherran suosiollinen avustus : Etelä- Norjan vesivarannot ovat niukat vähäisen sadannan takia , ja sateinen syksy toisi kaivattua helpotusta vesivoimatuotantoon . Leuto talvi puolestaan vähentäisi lämmitystarvetta ja leik-
”
Suomen tuottamalle puhtaalle sähkölle on valtava kysyntä Euroopassa .
kaisi kulutuspiikkejä . ” Kovana talvena sähkön huippukulutus on rajua ja kokonaiskulutuskin voi olla jopa tuhat megawattia korkeampi kuin leutoina talvina . Toivotaan leutoja talvia eteläiseen Suomeen , sillä Tampereen eteläpuolella kulutetaan 60 prosenttia Suomen sähköstä ”, Heikkilä toteaa .
Sähköntuojasta omavaraiseksi sähkönviejäksi Lähes 20 vuoden ympärivuorokautisen sähköntuonnin jälkeen Suomesta tulee viimein vuonna 2023 sähköomavarainen . Se ei tarkoita kuplaan sulkeutumista , vaan vuositasetta . ” Sähköomavarainen Suomi tuottaa sähköä vähintään yhtä paljon kuin se kuluttaa vuositasolla mitattuna . Kulutushuipuissa käytetään jatkossakin tuontisähköä , kun taas sähkön ylituotanto ohjataan vientiin ”.
Fingridin neljästä tulevaisuusskenaariosta kolmessa Suomeen syntyy suuria määriä uutta sähköintensiivistä teollisuutta , minkä seurauksena hiilineutraali Suomi kuluttaa vuonna 2035 sähköä noin 120 terawattituntia vuodessa . Se on 45 – 50 prosenttia enemmän kuin nykyisin . Vaikka teollisuuden , liikenteen ja lämmityksen sähköistäminen lisääkin rajusti sähkön käyt-
30 enertec 3 / 2022